J 2019

Black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols reveal different antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities

DENEV, Petko, Milan ČÍŽ, Maria KRATCHANOVA a Denica BLAZHEVA

Základní údaje

Originální název

Black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols reveal different antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities

Autoři

DENEV, Petko (garant), Milan ČÍŽ (203 Česká republika, domácí), Maria KRATCHANOVA a Denica BLAZHEVA

Vydání

Food Chemistry, Oxford, UK, Elsevier Science, 2019, 0308-8146

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10400 1.4 Chemical sciences

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 6.306

Kód RIV

RIV/00216224:14310/19:00113524

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000458119700014

Klíčová slova anglicky

Black chokeberry (Aronia melanocarpa) fruits; Polyphenols; Antioxidant activity; Oxidative burst; Neutrophils; Antimicrobial properties

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 2. 4. 2020 15:19, Mgr. Marie Novosadová Šípková, DiS.

Anotace

V originále

The current study reports data on antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities of different polyphenolic preparations from black chokeberry fruits: crude extract, purified extract standardized to 20% and 40% anthocyanins, and proanthocyanidins; as well as pure compounds (chlorogenic acid, cyanidin-3-O-galactoside, epicatechin, rutin and quercetin) present in black chokeberries. Minor phenolic components - quercetin and epicatechin showed the highest ORAC and TRAP antioxidant activity. Given the amount of individual phenolics in the fruits, proanthocyanidins are the major contributor to antioxidant activity of fresh black chokeberries. Studied polyphenols and preparations had no effect on the spontaneous chemiluminescence (CL) of human neutrophils and only mild effect on PMA-activated CL. Greater effects were observed on OZP-activated CL, being statistically significant (p < 0.05) for quercetin and rutin. The antimicrobial activity test against 10 pathogens showed that black chokeberry proanthocyanidins are the most potent antimicrobial agents in the fruit.