2019
Black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols reveal different antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities
DENEV, Petko, Milan ČÍŽ, Maria KRATCHANOVA a Denica BLAZHEVAZákladní údaje
Originální název
Black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols reveal different antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities
Autoři
DENEV, Petko (garant), Milan ČÍŽ (203 Česká republika, domácí), Maria KRATCHANOVA a Denica BLAZHEVA
Vydání
Food Chemistry, Oxford, UK, Elsevier Science, 2019, 0308-8146
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10400 1.4 Chemical sciences
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 6.306
Kód RIV
RIV/00216224:14310/19:00113524
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000458119700014
Klíčová slova anglicky
Black chokeberry (Aronia melanocarpa) fruits; Polyphenols; Antioxidant activity; Oxidative burst; Neutrophils; Antimicrobial properties
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 2. 4. 2020 15:19, Mgr. Marie Novosadová Šípková, DiS.
Anotace
V originále
The current study reports data on antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities of different polyphenolic preparations from black chokeberry fruits: crude extract, purified extract standardized to 20% and 40% anthocyanins, and proanthocyanidins; as well as pure compounds (chlorogenic acid, cyanidin-3-O-galactoside, epicatechin, rutin and quercetin) present in black chokeberries. Minor phenolic components - quercetin and epicatechin showed the highest ORAC and TRAP antioxidant activity. Given the amount of individual phenolics in the fruits, proanthocyanidins are the major contributor to antioxidant activity of fresh black chokeberries. Studied polyphenols and preparations had no effect on the spontaneous chemiluminescence (CL) of human neutrophils and only mild effect on PMA-activated CL. Greater effects were observed on OZP-activated CL, being statistically significant (p < 0.05) for quercetin and rutin. The antimicrobial activity test against 10 pathogens showed that black chokeberry proanthocyanidins are the most potent antimicrobial agents in the fruit.