STRACHOVÁ, Milena a Jiří STEJSKAL. SPORT. In Prokůpek Tomáš a kol. Sekora: Mravenčí a jiné práce. Brno: Akropolis, Moravské zemské muzeum, 2020, s. 192-203. ISBN 978-80-7470-270-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název SPORT
Název anglicky SPORT
Autoři STRACHOVÁ, Milena (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří STEJSKAL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, Sekora: Mravenčí a jiné práce, od s. 192-203, 12 s. 2020.
Nakladatel Akropolis, Moravské zemské muzeum
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14510/20:00115556
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-7470-270-9
Klíčová slova česky Sport; sprtovní žurnalistika; ragby
Klíčová slova anglicky sport; sports journalism; rugby
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Milena Strachová, Ph.D., učo 98123. Změněno: 11. 5. 2020 09:43.
Anotace
Během svého života Ondřej Sekora působil jako sportovní novinář, organizátor sportovních podniků a lyžařských zájezdů, propagátor nových sportů, trenér, rozhodčí, činovník v novinářských a ragbyových asociacích, popularizátor pohybu a sportu v Dětském koutku Lidových novin, v dětských knížkách vlastních i jiných autorů, které ilustroval. Zvláště ve dvacátých letech představovala sportovní žurnalistika jednu z jeho nejdůležitějších aktivit. Díky svému kreslířskému nadání dokázal z vizuální složky učinit rovnocennou část svých sportovních referátů, zároveň byl ve svých textech od počátku schopen nadhledu a zkratky. Jeho mobilita a záběr jsou i po devadesáti letech obdivuhodné – neomezoval se na Brno, Moravu, Československo či střední Evropu a vyjížděl za sportovci do dalších evropských zemí. Jako zpravodaj a komentátor pokrýval špičkové sportovní podniky – olympijské hry či mistrovství světa. Nejlépe poznal Francii a Paříž, projel dlouhou trasu cyklistického etapového závodu Tour de France a jeho kresby publikovala i francouzská sportovní periodika. Díky Sekorově všestrannosti a pracovitosti mělo jeho působení na poli sportovní žurnalistiky řadu přesahů. Z nich je zřejmě nejdůležitější a také nejzmiňovanější jeho podíl na uvedení ragby na československou sportovní scénu. Úspěch této snahy svědčí o Sekorově mimořádném organizačním talentu, ale též o určitém donkichotství, s nímž reagoval na nové výzvy.
Anotace anglicky
During his life Ondřej Sekora worked as a sports journalist, sports organizer companies and ski tours, promoter of new sports, coach, referee, official in journalistic and rugby associations, popularizer of movement and sport in the Children's Corner newspapers, in children's books of his own and other authors, which he illustrated. Especially in the twenties In the 1930s, sports journalism was one of his most important activities. Thanks to my he was able to make the visual component an equal part of his sport at the same time, in his texts he was able from the beginning to be able to look up and abbreviate. Its mobility and the shot is admirable even after 90 years - it was not limited to Brno, Moravia, Czechoslovakia or Central Europe and went to other European countries for athletes. As a rapporteur and the commentator covered top sports events - the Olympic Games and the World Cup. He met France and Paris best, and took the long route of the Tour de France and his drawings were published by French sports periodicals. Thanks to Sekor's versatility and diligence, his work in the field of sports journalism has had a number of overlaps. Of these, perhaps his most important part, and the most mentioned, is his share of the launch rugby on the Czechoslovak sports scene. The success of this effort testifies to Sekor's extraordinary organizational talent, but also to a certain quittering with which he has responded to new challenges.
VytisknoutZobrazeno: 24. 7. 2024 13:20