DOBEŠ, Pavel, Martin KUNC, Jana HURYCHOVÁ, Alena VOTAVOVÁ, Olga KOMZÁKOVÁ a Pavel HYRŠL. The Effect of Foraging on Bumble Bees, Bombus terrestris, Reared under Laboratory Conditions. Insects. Basel: MDPI, 2020, roč. 11, č. 5, s. 1-15. ISSN 2075-4450. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/insects11050321.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The Effect of Foraging on Bumble Bees, Bombus terrestris, Reared under Laboratory Conditions
Autoři DOBEŠ, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí), Martin KUNC (203 Česká republika), Jana HURYCHOVÁ (203 Česká republika, domácí), Alena VOTAVOVÁ (203 Česká republika), Olga KOMZÁKOVÁ (203 Česká republika) a Pavel HYRŠL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Insects, Basel, MDPI, 2020, 2075-4450.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10616 Entomology
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.769
Kód RIV RIV/00216224:14310/20:00114827
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.3390/insects11050321
UT WoS 000541085300047
Klíčová slova česky Bombus terrestris; čmelák; opylování; živiny; imunita; laboratorní chov
Klíčová slova anglicky Bombus terrestris; bumble bee; foraging; pollination; nutrients; immunity; laboratory rearing
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 5. 11. 2020 17:59.
Anotace
Bumble bees are important pollinators broadly used by farmers in greenhouses and under conditions in which honeybee pollination is limited. As such, bumble bees are increasingly being reared for commercial purposes, which brings into question whether individuals reared under laboratory conditions are fully capable of physiological adaptation to field conditions. To understand the changes in bumble bee organism caused by foraging, we compared the fundamental physiological and immunological parameters of Bombus terrestris workers reared under constant optimal laboratory conditions with workers from sister colonies that were allowed to forage for two weeks in the field. Nutritional status and immune response were further determined in wild foragers of B. terrestris that lived under the constant influence of natural stressors. Both wild and laboratory-reared workers subjected to the field conditions had a lower protein concentration in the hemolymph and increased antimicrobial activity, the detection of which was limited in the non-foragers. However, in most of the tested parameters, specifically the level of carbohydrates, antioxidants, total hemocyte concentration in the hemolymph and melanization response, we did not observe any significant differences between bumble bee workers produced in the laboratory and wild animals, nor between foragers and non-foragers. Our results show that bumble bees reared under laboratory conditions can mount a sufficient immune response to potential pathogens and cope with differential food availability in the field, similarly to the wild bumble bee workers.
Návaznosti
QK1910286, projekt VaVNázev: Efektivní postupy a strategie pro zvládání včelích chorob a udržitelný chov včelstev
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Efektivní postupy a strategie pro zvládání včelích chorob a udržitelný chov včelstev
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 06:05