J 2010

Effect of zinc and cadmium on physiological and production characteristics in Matricaria recutita

KUMMEROVÁ, Marie, Štěpán ZEZULKA, K. KRÁL'OVÁ a E. MASAROVIČOVÁ

Základní údaje

Originální název

Effect of zinc and cadmium on physiological and production characteristics in Matricaria recutita

Autoři

KUMMEROVÁ, Marie (203 Česká republika, domácí), Štěpán ZEZULKA (203 Česká republika, garant, domácí), K. KRÁL'OVÁ a E. MASAROVIČOVÁ

Vydání

Biologia Plantarum, PRAHA 6, Academia, 2010, 0006-3134

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10611 Plant sciences, botany

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 1.582

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000276699700015

Klíčová slova anglicky

chamomile; chlorophylls; chlorophyll fluorescence; metal accumulation; root respiration rate

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 16. 6. 2020 10:39, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Anotace

V originále

Effects of zinc (12-180 mu M) alone and in mixtures with 12 mu M Cd on metal accumulation, dry masses of roots and shoots, root respiration rate, variable to maximum fluorescence ratio (F-V/F-M), and content of photosynthetic pigments were studied in hydroponically cultivated chamomile (Matricaria recutita) plants. The content of Zn in roots and shoots increased with the increasing external Zn concentration and its accumulation in the roots was higher than that in the shoots. While at lower Zn concentrations (12 and 60 mu M) the presence of 12 mu M Cd decreased Zn accumulation in the roots, treatment with 120 and 180 mu M Zn together with 12 mu M Cd caused enhancement of Zn content in the root. Presence of Zn (12-120 mu M) decreased Cd accumulation in roots. On the other hand, Cd content in the shoots of plants treated with Zn + Cd exceeded that in the plants treated only with 12 mu M Cd. Only higher Zn concentrations (120 and 180 mu M) and Zn + Cd mixtures negatively influenced dry mass, chlorophyll (Chl) and carotenoid content, F-V/F-M and root respiration rate. Chl b was reduced to a higher extent than Chl a.