2010
Effect of zinc and cadmium on physiological and production characteristics in Matricaria recutita
KUMMEROVÁ, Marie, Štěpán ZEZULKA, K. KRÁL'OVÁ a E. MASAROVIČOVÁZákladní údaje
Originální název
Effect of zinc and cadmium on physiological and production characteristics in Matricaria recutita
Autoři
KUMMEROVÁ, Marie (203 Česká republika, domácí), Štěpán ZEZULKA (203 Česká republika, garant, domácí), K. KRÁL'OVÁ a E. MASAROVIČOVÁ
Vydání
Biologia Plantarum, PRAHA 6, Academia, 2010, 0006-3134
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10611 Plant sciences, botany
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 1.582
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000276699700015
Klíčová slova anglicky
chamomile; chlorophylls; chlorophyll fluorescence; metal accumulation; root respiration rate
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 16. 6. 2020 10:39, Mgr. Marie Šípková, DiS.
Anotace
V originále
Effects of zinc (12-180 mu M) alone and in mixtures with 12 mu M Cd on metal accumulation, dry masses of roots and shoots, root respiration rate, variable to maximum fluorescence ratio (F-V/F-M), and content of photosynthetic pigments were studied in hydroponically cultivated chamomile (Matricaria recutita) plants. The content of Zn in roots and shoots increased with the increasing external Zn concentration and its accumulation in the roots was higher than that in the shoots. While at lower Zn concentrations (12 and 60 mu M) the presence of 12 mu M Cd decreased Zn accumulation in the roots, treatment with 120 and 180 mu M Zn together with 12 mu M Cd caused enhancement of Zn content in the root. Presence of Zn (12-120 mu M) decreased Cd accumulation in roots. On the other hand, Cd content in the shoots of plants treated with Zn + Cd exceeded that in the plants treated only with 12 mu M Cd. Only higher Zn concentrations (120 and 180 mu M) and Zn + Cd mixtures negatively influenced dry mass, chlorophyll (Chl) and carotenoid content, F-V/F-M and root respiration rate. Chl b was reduced to a higher extent than Chl a.