KACHLÍK, Petr a Táňa VAŘACHOVÁ. Názory středoškoláků na vegetariánství. Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis s.r.o., 2020, roč. 75, č. 3, s. 71-75. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Názory středoškoláků na vegetariánství
Název česky Názory středoškoláků na vegetariánství
Název anglicky Opinions of high school students for vegetarianism
Autoři KACHLÍK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Táňa VAŘACHOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis s.r.o. 2020, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50302 Education, special
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Odkaz na číslo časopisu s publikací na webu
Kód RIV RIV/00216224:14410/20:00115837
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky ATVS; dotazník; názor; postoj; střední škola; vegetariánství; výzkum; zdraví; žák
Klíčová slova anglicky ATVS; questionnaire; opinion; attitude; high school; vegetarianism; research; health; pupil
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 9. 3. 2022 10:33.
Anotace
Pomocí anonymního standardizovaného dotazníku Attitudes Toward Vegetarians Scale (ATVS) obsahujícího 33 výroků o vegetariánech byl osloven záměrně vybraný vzorek 311 respondentů - žáků 4 středních škol v Kyjově. Oslovené osoby mohly na každou položku reagovat výběrem jedné možnosti ze čtyřstupňové škály. Ve sledovaném souboru obecně převládaly pozitivní postoje. Dívky zaujímaly k vegetariánům pozitivnější a smířlivější postoje než chlapci, byly tolerantnější k tomuto životnímu stylu a méně zatíženy předsudky. Postoje ve skupině mladších a starších žáků se významně neodlišovaly. Při porovnání postojů dle jednotlivých škol nejvíce pozitivní postoje a tolerantní přístup zastávali žáci gymnázia, poté žáci zdravotnické školy. Negativněji a s více předsudky se k vegetariánům stavěli žáci obou učilišť.
Anotace anglicky
Using an anonymous standardized questionnaire Attitudes Toward Vegetarians Scale (ATVS) containing 33 statements on vegetarians, a deliberately chosen sample of 311 respondents - pupils of 4 high schools in city Kyjov was addressed. The addressed persons could respond to each item by choosing one option from the four-step scale. Overall, positive attitudes prevailed in the set. Girls tended to be more positive and compassionate for the vegetarians than boys, they were more tolerant to this lifestyle and less prejudiced. Attitudes in the group of younger and older pupils did not differ significantly. When comparing attitudes by individual schools, the most positive attitudes and tolerant attitudes were held by pupils of grammar school, then the students of the nursing school. The pupils of both professional schools were more negative and more prejudiced to the vegetarians.
Návaznosti
MUNI/A/1332/2019, interní kód MUNázev: Význam speciální pedagogiky při podpoře a efektivním vzdělávání žáků v inkluzivním prostředí základní školy
Investor: Masarykova univerzita, Význam speciální pedagogiky při podpoře a efektivním vzdělávání žáků v inkluzivním prostředí základní školy, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 05:47