MIČUDOVÁ, Silvia. Právo na osobnú slobodu vs. nepodmienečný trest odňatia slobody. Online. In Pavel Kandalec, Jiří Valdhans (eds.). Dny práva 2019: Část II. – Právo na osobní svobodu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2020, s. 144-160. ISBN 978-80-210-9662-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Právo na osobnú slobodu vs. nepodmienečný trest odňatia slobody
Název anglicky Right to liberty vs. punishment of imprisonment
Autoři MIČUDOVÁ, Silvia (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Dny práva 2019: Část II. – Právo na osobní svobodu, od s. 144-160, 17 s. 2020.
Nakladatel Masarykova univerzita, Právnická fakulta
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14220/20:00129889
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-9662-2
Klíčová slova česky Osobná sloboda; nepodmienečný trest odňatia slobody; primeranosť trestu
Klíčová slova anglicky Right to Liberty; Punishment of Imprisonment
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 28. 2. 2024 10:40.
Anotace
Listina základných práv a slobôd ako ústavný zákon nám chráni tie najdôležitejšie hodnoty, ktoré musí každý demokratický právny štát rešpektovať. Jednou z týchto hodnôt je aj osobná sloboda, ktorá je vyjadrená v článku 8 Listiny slovami „Osobná sloboda je zaručená.“ Niektoré z týchto hodnôt chránených Listinou je však možno za určitých podmienok obmedziť. Osobnú slobodu je možno, okrem situácií uvedených vo vyššie zmienenom článku 8, obmedziť tiež uložením nepodmienečného trestu odňatia slobody, ktorý by sa dal považovať za najväčší zásah do tohto ústavne-zaručeného práva. Je treba si ale položiť otázku, kde je tá hranica, kedy je ešte nutné osobnú slobodu jednotlivca zachovať, a kedy naopak je možno človeka na nej obmedziť uložením nepodmienečného trestu odňatia slobody. Cieľom môjho príspevku je nájdenie odpovede práve na túto otázku.
Anotace anglicky
The Charter of Fundamental Rights and Freedoms as a constitutional law establishes the most important values that every democratic country must respect. One of these values is right to liberty, which is expressed in Article 8 by the words „Personal freedom is guaranteed.“ However, some of these values may be restricted under certain conditions. In addition to the situations referred to in above mentioned Article, right to liberty may also be restricted by imposing a punishment of imprisonment which could be regarded as the greatest interference with this constitutionally guaranteed right. It is necessary to ask the question, where is the limit, when it is inevitable to preserve personal freedom of an individual, and when it is possible to restrict a person to it by the imprisonment. The aim of this contribution is finding an answer to this question.
Návaznosti
MUNI/A/1443/2018, interní kód MUNázev: Vybrané aspekty trestního práva hmotného a procesního v komparativním pohledu (Akronym: Vybrané aspekty TPH a TPP v komparativním pohledu)
Investor: Masarykova univerzita, Vybrané aspekty trestního práva hmotného a procesního v komparativním pohledu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:25