LISKOVA, A., P. STEFANICKA, M. SAMEC, Karel ŠMEJKAL, P. ZUBOR, T. BIELIK, K. BISKUPSKA-BODOVA, T. K. KWON, J. DANKO, D. BUSSELBERG, M. ADAMEK, L. RODRIGO, Peter KRUŽLIAK, A. SHLEIKIN a P. KUBATKA. Dietary phytochemicals as the potential protectors against carcinogenesis and their role in cancer chemoprevention. Clinical and Experimental Medicine. Milan: SPRINGER-VERLAG ITALIA SRL, 2020, roč. 20, č. 2, s. 173-190. ISSN 1591-8890. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/s10238-020-00611-w.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dietary phytochemicals as the potential protectors against carcinogenesis and their role in cancer chemoprevention
Autoři LISKOVA, A. (703 Slovensko), P. STEFANICKA (703 Slovensko), M. SAMEC (703 Slovensko), Karel ŠMEJKAL (203 Česká republika, domácí), P. ZUBOR (703 Slovensko), T. BIELIK (703 Slovensko), K. BISKUPSKA-BODOVA (703 Slovensko), T. K. KWON (410 Korejská republika), J. DANKO (703 Slovensko), D. BUSSELBERG (634 Katar), M. ADAMEK (616 Polsko), L. RODRIGO (724 Španělsko), Peter KRUŽLIAK (703 Slovensko, garant, domácí), A. SHLEIKIN (643 Rusko) a P. KUBATKA (703 Slovensko).
Vydání Clinical and Experimental Medicine, Milan, SPRINGER-VERLAG ITALIA SRL, 2020, 1591-8890.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Itálie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 3.984
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00115989
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s10238-020-00611-w
UT WoS 000518152000001
Klíčová slova anglicky Carcinogens; Dietary phytochemicals; Antioxidant; Scavenging effect; Detoxification; Metabolic activation; Chemoprevention
Štítky 14110121, podil, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 4. 5. 2021 13:03.
Anotace
Health-threatening consequences of carcinogen exposure are mediated via occurrence of electrophiles or reactive oxygen species. As a result, the accumulation of biomolecular damage leads to the cancer initiation, promotion or progression. Accordingly, there is an association between lifestyle factors including inappropriate diet or carcinogen formation during food processing, mainstream, second or third-hand tobacco smoke and other environmental or occupational carcinogens and malignant transformation. Nevertheless, increasing evidence supports the protective effects of naturally occurring phytochemicals against carcinogen exposure as well as carcinogenesis in general. Isolated phytochemicals or their mixtures present in the whole plant food demonstrate efficacy against malignancy induced by carcinogens widely spread in our environment. Phytochemicals also minimize the generation of carcinogenic substances during the processing of meat and meat products. Based on numerous data, selected phytochemicals or plant foods should be highly recommended to become a stable and regular part of the diet as the protectors against carcinogenesis.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 23:54