DADÁKOVÁ, Kateřina, Andrea TRNKOVÁ, Jitka KAŠPAROVSKÁ, Ludmila KŘÍŽOVÁ, Jan LOCHMAN a Tomáš KAŠPAROVSKÝ. In vitro metabolism of red clover isoflavones in rumen fluid. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. Hoboken: Wiley, 2020, roč. 104, č. 6, s. 1647-1654. ISSN 0931-2439. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1111/jpn.13402.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název In vitro metabolism of red clover isoflavones in rumen fluid
Autoři DADÁKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, domácí), Andrea TRNKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jitka KAŠPAROVSKÁ (203 Česká republika, domácí), Ludmila KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan LOCHMAN (203 Česká republika, domácí) a Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, Hoboken, Wiley, 2020, 0931-2439.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10608 Biochemistry and molecular biology
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.130
Kód RIV RIV/00216224:14310/20:00116033
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1111/jpn.13402
UT WoS 000540295300001
Klíčová slova anglicky diet; equol; Isoflavone; metabolism; rumen fluid
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 18. 1. 2021 17:11.
Anotace
The degradation of red clover isoflavones was studied in vitro using a rumen fluid buffer system. Various amounts of red clover extract (5-75 mg) together with hay or concentrate-rich diet were added to 40 ml of rumen fluid obtained from non-lactating and lactating dairy cows, respectively, and incubated for 0, 3, 6, 12 or 24 hr. Following incubation, concentrations of daidzein, genistein, formononetin, biochanin A and equol were determined in the samples. After 3 hr of incubation, isoflavone metabolism and equol production could be observed. The results obtained indicate that hay diet provides better conditions for isoflavone metabolism, as concentrations of daidzein, formononetin and biochanin A were higher in incubations based on the concentrate-rich diet and the production of equol was higher in incubations based on the hay diet. Furthermore, in incubations with higher amounts of added clover extract, a decrease in equol production was observed. Further studies are needed to clarify the role of adaptation of rumen microflora on isoflavone degradation kinetics and to clarify the interrelationship between various dietary factors, rumen microbiota and isoflavones. The knowledge of isoflavone metabolism kinetics in dependence on studied factors will be useful for the optimization of feeding dose.
Návaznosti
MUNI/A/1575/2018, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2019
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2019, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 3. 10. 2024 08:16