2020
In vitro metabolism of red clover isoflavones in rumen fluid
DADÁKOVÁ, Kateřina, Andrea TRNKOVÁ, Jitka KAŠPAROVSKÁ, Ludmila KŘÍŽOVÁ, Jan LOCHMAN et. al.Základní údaje
Originální název
In vitro metabolism of red clover isoflavones in rumen fluid
Autoři
DADÁKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, domácí), Andrea TRNKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jitka KAŠPAROVSKÁ (203 Česká republika, domácí), Ludmila KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan LOCHMAN (203 Česká republika, domácí) a Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, Hoboken, Wiley, 2020, 0931-2439
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10608 Biochemistry and molecular biology
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 2.130
Kód RIV
RIV/00216224:14310/20:00116033
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000540295300001
Klíčová slova anglicky
diet; equol; Isoflavone; metabolism; rumen fluid
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 18. 1. 2021 17:11, Mgr. Marie Šípková, DiS.
Anotace
V originále
The degradation of red clover isoflavones was studied in vitro using a rumen fluid buffer system. Various amounts of red clover extract (5-75 mg) together with hay or concentrate-rich diet were added to 40 ml of rumen fluid obtained from non-lactating and lactating dairy cows, respectively, and incubated for 0, 3, 6, 12 or 24 hr. Following incubation, concentrations of daidzein, genistein, formononetin, biochanin A and equol were determined in the samples. After 3 hr of incubation, isoflavone metabolism and equol production could be observed. The results obtained indicate that hay diet provides better conditions for isoflavone metabolism, as concentrations of daidzein, formononetin and biochanin A were higher in incubations based on the concentrate-rich diet and the production of equol was higher in incubations based on the hay diet. Furthermore, in incubations with higher amounts of added clover extract, a decrease in equol production was observed. Further studies are needed to clarify the role of adaptation of rumen microflora on isoflavone degradation kinetics and to clarify the interrelationship between various dietary factors, rumen microbiota and isoflavones. The knowledge of isoflavone metabolism kinetics in dependence on studied factors will be useful for the optimization of feeding dose.
Návaznosti
MUNI/A/1575/2018, interní kód MU |
|