J 2020

In vitro metabolism of red clover isoflavones in rumen fluid

DADÁKOVÁ, Kateřina, Andrea TRNKOVÁ, Jitka KAŠPAROVSKÁ, Ludmila KŘÍŽOVÁ, Jan LOCHMAN et. al.

Základní údaje

Originální název

In vitro metabolism of red clover isoflavones in rumen fluid

Autoři

DADÁKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, domácí), Andrea TRNKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jitka KAŠPAROVSKÁ (203 Česká republika, domácí), Ludmila KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan LOCHMAN (203 Česká republika, domácí) a Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, Hoboken, Wiley, 2020, 0931-2439

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10608 Biochemistry and molecular biology

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 2.130

Kód RIV

RIV/00216224:14310/20:00116033

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000540295300001

Klíčová slova anglicky

diet; equol; Isoflavone; metabolism; rumen fluid

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 18. 1. 2021 17:11, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Anotace

V originále

The degradation of red clover isoflavones was studied in vitro using a rumen fluid buffer system. Various amounts of red clover extract (5-75 mg) together with hay or concentrate-rich diet were added to 40 ml of rumen fluid obtained from non-lactating and lactating dairy cows, respectively, and incubated for 0, 3, 6, 12 or 24 hr. Following incubation, concentrations of daidzein, genistein, formononetin, biochanin A and equol were determined in the samples. After 3 hr of incubation, isoflavone metabolism and equol production could be observed. The results obtained indicate that hay diet provides better conditions for isoflavone metabolism, as concentrations of daidzein, formononetin and biochanin A were higher in incubations based on the concentrate-rich diet and the production of equol was higher in incubations based on the hay diet. Furthermore, in incubations with higher amounts of added clover extract, a decrease in equol production was observed. Further studies are needed to clarify the role of adaptation of rumen microflora on isoflavone degradation kinetics and to clarify the interrelationship between various dietary factors, rumen microbiota and isoflavones. The knowledge of isoflavone metabolism kinetics in dependence on studied factors will be useful for the optimization of feeding dose.

Návaznosti

MUNI/A/1575/2018, interní kód MU
Název: Podpora biochemického výzkumu v roce 2019
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2019, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty