PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela a Martin KREIDL. Sociální studia. Vol. 11, no. 3 : Stárnout aktivně. Brno: Masarykova univerzita, 2014, s. 1-111. ISSN 1214-813X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociální studia. Vol. 11, no. 3 : Stárnout aktivně
Název anglicky Social Studies. Vol. 11, no. 3: Age Actively
Autoři PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela (203 Česká republika, garant, domácí) a Martin KREIDL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, od s. 1-111, 111 s. 2014.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Editorství tematického sborníku, editorství monotematického čísla odborného časopisu
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISSN 1214-813X
Klíčová slova anglicky active ageing; old age; older people; older adults
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Marcela Petrová Kafková, Ph.D., učo 55250. Změněno: 21. 8. 2020 15:29.
Anotace
Šťastný úsměv, to je motiv spojující všechny typické obrazy aktivního stárnutí. Různí aktéři se nicméně liší svým chápáním aktivního stárnutí. Aktivní stárnutí přesto zůstává pozoruhodně populárním lékem na udržení prosperity. Nicméně už jen samotná různost představ o tom, co vlastně aktivní stárnutí znamená a jak ho naplňovat, vytváří v této zdánlivě ideální vizi trhliny. Nejčastěji citovaná definice aktivního stárnutí od Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2002 vymezuje aktivní stárnutí jako maximálně inkluzivní koncept podporující celoživotní účast na společnosti a zdravém životním stylu všech bez ohledu na různá omezení a limity, s cílem zlepšení kvality života všech. V tomto čísle Sociálních studií se vracíme k široké definici aktivního stárnutí WHO s cílem zachytit některé z podob současného stáří a stárnutí. Pokoušíme se přinést především témata v českém kontextu dosud ve spojení se stárnutím neznámá, a iniciovat tak další bádání v těchto oblastech.
Anotace anglicky
A happy smile is a motif that unites all the typical images of active ageing. However, different actors differ in their understanding of active ageing. Nevertheless, active ageing remains a remarkably popular remedy for maintaining prosperity. However, the very diversity of ideas about what active ageing means and how to fulfil it creates a crack in this seemingly ideal vision. The most frequently cited definition of active ageing by the World Health Organization (WHO) in 2002 defines active ageing as a maximally inclusive concept promoting lifelong participation in society and a healthy lifestyle for all, regardless of various restrictions and limits, to improve the quality of life for all. In this issue of Social Studies, we return to the broad definition of WHO active ageing to capture some of the forms of current ageing and ageing. We try to bring mainly topics unknown in the Czech context so far in connection with ageing, and thus initiate further research in these areas.
Návaznosti
GA13-34958S, projekt VaVNázev: Přetížená role: prarodiče v době aktivního stárnutí
Investor: Grantová agentura ČR, Přetížená role: prarodiče v době aktivního stárnutí.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 21:43