J 2020

Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií

KROBOT, Martin, Veronika SPÁČILOVÁ a Dana HRNČÍŘOVÁ

Základní údaje

Originální název

Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií

Název česky

Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií

Název anglicky

The role of a dietitian in the therapy of food allergies

Autoři

KROBOT, Martin (203 Česká republika, garant, domácí), Veronika SPÁČILOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Dana HRNČÍŘOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

Alergie, Praha, Tigis s.r.o. 2020, 1212-3536

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30308 Nutrition, Dietetics

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/20:00116358

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova česky

Potravinová alergie;eliminační dieta;nutriční terapeut;nutriční terapie

Klíčová slova anglicky

Food allergy;elimination diet;dietitian;medical nutrition therapy

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 17. 9. 2020 11:02, Mgr. Tereza Miškechová

Anotace

V originále

Základním terapeutickým nástrojem v případě potravinových alergií je eliminační dieta. Vyloučení některých skupin potravin však může pro pacienta znamenat vysoké nutriční riziko s ohledem na snížení přívodu některých živin, zejména mikronutrientů. Tomuto riziku lze předejít spoluprací s nutričním terapeutem. Ten se může podílet na diagnostice, sběru antropometrických dat a zejména na edukaci pacienta v oblastech sestavení bezpečné a plnohodnotné diety, rizikových potravin či čtení potravinových obalů. Zároveň může pomocí nutričního softwaru zhodnotit přívod mikronutrientů a případně doporučit suplementaci. Spolupráce alergologa a nutričního terapeuta však v českém prostředí není běžná. Proto Česká asociace nutričních terapeutů a Pracovní skupina potravinové alergie připravuje standard, který by měl zajistit všem pacientům s potravinovou alergií adekvátní nutriční péči.

Anglicky

The essential means of food allergy therapy is the elimination diet. However, the exclusion of some food groups could pose a nutrition risk to the patient, mainly in terms of a limited intake of micronutrients. This can be prevented by cooperating with a dietitian. The dietitian can take part in diagnosis, anthropometrical data collection and mainly in the education of the patient in terms of safe and nutritionally adequate diet, risky foods, or food labelling. The dietitian can also use a nutrition software to assess the intake of micronutrients. However, the liaison of allergists and dietitians is not frequent in Czech Republic. For this reason, the Czech Association of Dietitians, together with the Food Allergy Workgroup, is currently working on a guideline in an effort to guarantee an adequate nutrition care for all the food allergy patients.

Návaznosti

MUNI/A/1294/2019, interní kód MU
Název: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty