2020
Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií
KROBOT, Martin, Veronika SPÁČILOVÁ a Dana HRNČÍŘOVÁZákladní údaje
Originální název
Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií
Název česky
Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií
Název anglicky
The role of a dietitian in the therapy of food allergies
Autoři
KROBOT, Martin (203 Česká republika, garant, domácí), Veronika SPÁČILOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Dana HRNČÍŘOVÁ (203 Česká republika)
Vydání
Alergie, Praha, Tigis s.r.o. 2020, 1212-3536
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14110/20:00116358
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova česky
Potravinová alergie;eliminační dieta;nutriční terapeut;nutriční terapie
Klíčová slova anglicky
Food allergy;elimination diet;dietitian;medical nutrition therapy
Štítky
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 17. 9. 2020 11:02, Mgr. Tereza Miškechová
V originále
Základním terapeutickým nástrojem v případě potravinových alergií je eliminační dieta. Vyloučení některých skupin potravin však může pro pacienta znamenat vysoké nutriční riziko s ohledem na snížení přívodu některých živin, zejména mikronutrientů. Tomuto riziku lze předejít spoluprací s nutričním terapeutem. Ten se může podílet na diagnostice, sběru antropometrických dat a zejména na edukaci pacienta v oblastech sestavení bezpečné a plnohodnotné diety, rizikových potravin či čtení potravinových obalů. Zároveň může pomocí nutričního softwaru zhodnotit přívod mikronutrientů a případně doporučit suplementaci. Spolupráce alergologa a nutričního terapeuta však v českém prostředí není běžná. Proto Česká asociace nutričních terapeutů a Pracovní skupina potravinové alergie připravuje standard, který by měl zajistit všem pacientům s potravinovou alergií adekvátní nutriční péči.
Anglicky
The essential means of food allergy therapy is the elimination diet. However, the exclusion of some food groups could pose a nutrition risk to the patient, mainly in terms of a limited intake of micronutrients. This can be prevented by cooperating with a dietitian. The dietitian can take part in diagnosis, anthropometrical data collection and mainly in the education of the patient in terms of safe and nutritionally adequate diet, risky foods, or food labelling. The dietitian can also use a nutrition software to assess the intake of micronutrients. However, the liaison of allergists and dietitians is not frequent in Czech Republic. For this reason, the Czech Association of Dietitians, together with the Food Allergy Workgroup, is currently working on a guideline in an effort to guarantee an adequate nutrition care for all the food allergy patients.
Návaznosti
MUNI/A/1294/2019, interní kód MU |
|