VETRÁKOVÁ, Ľubica, Vilém NEDĚLA, Jiří RUNŠTUK, Eva TIHLAŘÍKOVÁ, Dominik HEGER a Evgenyi SHALAEV. Dynamical in-situ observation of the lyophilization and vacuum-drying processes of a model biopharmaceutical system by an environmental scanning electron microscope. International Journal of Pharmaceutics. Amsterdam: Elsevier science BV, 2020, roč. 585, JUL 30 2020, s. 1-16. ISSN 0378-5173. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2020.119448.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dynamical in-situ observation of the lyophilization and vacuum-drying processes of a model biopharmaceutical system by an environmental scanning electron microscope
Autoři VETRÁKOVÁ, Ľubica (garant), Vilém NEDĚLA, Jiří RUNŠTUK, Eva TIHLAŘÍKOVÁ, Dominik HEGER (203 Česká republika, domácí) a Evgenyi SHALAEV.
Vydání International Journal of Pharmaceutics, Amsterdam, Elsevier science BV, 2020, 0378-5173.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 5.875
Kód RIV RIV/00216224:14310/20:00114307
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2020.119448
UT WoS 000547812700005
Klíčová slova anglicky Bovine serum albumin; Freeze-drying; Vacuum-drying; Environmental scanning electron microscopy
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 14. 9. 2020 09:49.
Anotace
The paper discusses the real-time monitoring of the changing sample morphology during the entire lyophilization (freeze-drying) and vacuum-drying processes of model biopharmaceutical solutions by using an environmental scanning electron microscope (ESEM); the device's micromanipulators were used to study the interior of the samples in-situ without exposing the samples to atmospheric water vapor. The individual collapse temperatures (T-c) of the formulations, pure bovine serum albumin (BSA) and BSA/sucrose mixtures, ranged from - 5 to - 29 degrees C. We evaluated the impact of the freezing method (spontaneous freezing, controlled ice nucleation, and spray freezing) on the morphologies of the lyophiles at the constant drying temperature of - 20 degrees C. The formulations with T-c above - 20 degrees C resulted in the lyophiles' morphologies significantly dependent on the freezing method. We interpret the observations as an interplay of the freezing rates and directionalities, both of which markedly influence the morphologies of the frozen formulations, and, subsequently, the drying process and the mechanical stability of the freeze-dried cake. The formulation with T-c below - 20 degrees C yielded a collapsed cake with features independent of the freezing method. The vacuum-drying produced a material with a smooth and pore-free surface, where deep cracks developed at the end of the process.
Návaznosti
GA19-08239S, projekt VaVNázev: Spektroskopie a mikroskopie chemických látek v ledu pro environmentální a farmaceutické účely
Investor: Grantová agentura ČR, Spektroskopie a mikroskopie chemických látek v ledu pro environmentální a farmaceutické účely
VytisknoutZobrazeno: 9. 8. 2024 06:49