Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1679262, author = {Štruncová, Dagmar and Dymáčková, Radana}, article_location = {Praha}, article_number = {Supplementum 1}, doi = {http://dx.doi.org/10.14735/amko2020S52}, keywords = {prostate; cancer; neoplasms; diet; vegan}, language = {cze}, issn = {0862-495X}, journal = {Klinická onkologie}, title = {Strava a její vliv na karcinom prostaty, se zaměřením na rostlinnou stravu}, url = {https://www.linkos.cz/files/klinicka-onkologie/475/5778.pdf}, volume = {33}, year = {2020} }
TY - JOUR ID - 1679262 AU - Štruncová, Dagmar - Dymáčková, Radana PY - 2020 TI - Strava a její vliv na karcinom prostaty, se zaměřením na rostlinnou stravu JF - Klinická onkologie VL - 33 IS - Supplementum 1 SP - "S52"-"S59" EP - "S52"-"S59" PB - ČSL JEP SN - 0862495X KW - prostate KW - cancer KW - neoplasms KW - diet KW - vegan UR - https://www.linkos.cz/files/klinicka-onkologie/475/5778.pdf L2 - https://www.linkos.cz/files/klinicka-onkologie/475/5778.pdf N2 - Nádor prostaty je dle Světové zdravotnické organizace světově druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. Dle mezinárodních statistik je nejvyšší incidence nádoru prostaty ve vyspělých zemích, jako je Severní Amerika, Austrálie a Nový Zéland a severní a západní Evropa, a nejnižší v Asii. Velké regionální rozdíly v incidenci nádoru prostaty mezi západním světem a asijskými zeměmi mohou být způsobeny genetickými rozdíly, rozdíly v testování prostatického specifického antigenu, dostupnosti lékařské péče a environmentálními faktory. Změny v incidenci nádoru prostaty pozorované u migrantů, kteří se přestěhovali z oblastí s nižší incidencí do oblastí s vyšší incidencí, podporují názor o vlivu stravy na riziko vzniku nádoru prostaty. Některé studie ukazují, že muži stravující se vegetariánsky a vegansky mají také nižší incidenci nádoru prostaty než muži stravující se běžně. Právě vliv stravy a životního stylu se stává důležitým tématem v boji proti neinfekčním chorobám hromadného výskytu. Potravinami, které bývají spojovány s vyšším rizikem vzniku nádoru prostaty, jsou zpracované maso, tzv. červené maso (hovězí, telecí, vepřové a jehněčí), živočišný tuk a v některých studiích mléko a mléčné produkty. Cíl: Výzkum v této oblasti stále častěji potvrzuje vliv některých živin obsažených v rostlinné stravě při prevenci neinfekčních chorob hromadného výskytu, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes a některé typy nádorových onemocnění. Jednou z výhod rostlinné stravy je, že obsahuje méně nasycených mastných kyselin než běžná strava a žádný cholesterol a je bohatá na živiny s protektivním účinkem, jako jsou např. antioxidanty, karotenoidy a vláknina. ER -
ŠTRUNCOVÁ, Dagmar a Radana DYMÁČKOVÁ. Strava a její vliv na karcinom prostaty, se zaměřením na rostlinnou stravu. \textit{Klinická onkologie}. Praha: ČSL JEP, 2020, roč.~33, Supplementum 1, s.~''S52''-''S59'', 8 s. ISSN~0862-495X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.14735/amko2020S52.
|