ŠTRUNCOVÁ, Dagmar a Radana DYMÁČKOVÁ. Strava a její vliv na karcinom prostaty, se zaměřením na rostlinnou stravu. Klinická onkologie. Praha: ČSL JEP, 2020, roč. 33, Supplementum 1, s. "S52"-"S59", 8 s. ISSN 0862-495X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.14735/amko2020S52.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Strava a její vliv na karcinom prostaty, se zaměřením na rostlinnou stravu
Název česky Strava a její vliv na karcinom prostaty, se zaměřením na rostlinnou stravu
Název anglicky Diet and its effect on prostate cancer, with a focus on plant-based diet
Autoři ŠTRUNCOVÁ, Dagmar (203 Česká republika, garant, domácí) a Radana DYMÁČKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Klinická onkologie, Praha, ČSL JEP, 2020, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30204 Oncology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00116433
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.14735/amko2020S52
Klíčová slova česky prostata; nádor; neoplazmata; strava; vegan
Klíčová slova anglicky prostate; cancer; neoplasms; diet; vegan
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 4. 3. 2021 14:59.
Anotace
Nádor prostaty je dle Světové zdravotnické organizace světově druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. Dle mezinárodních statistik je nejvyšší incidence nádoru prostaty ve vyspělých zemích, jako je Severní Amerika, Austrálie a Nový Zéland a severní a západní Evropa, a nejnižší v Asii. Velké regionální rozdíly v incidenci nádoru prostaty mezi západním světem a asijskými zeměmi mohou být způsobeny genetickými rozdíly, rozdíly v testování prostatického specifického antigenu, dostupnosti lékařské péče a environmentálními faktory. Změny v incidenci nádoru prostaty pozorované u migrantů, kteří se přestěhovali z oblastí s nižší incidencí do oblastí s vyšší incidencí, podporují názor o vlivu stravy na riziko vzniku nádoru prostaty. Ně­kte­ré studie ukazují, že muži stravující se vegetariánsky a vegansky mají také nižší incidenci nádoru prostaty než muži stravující se běžně. Právě vliv stravy a životního stylu se stává důležitým tématem v boji proti neinfekčním chorobám hromadného výskytu. Potravinami, které bývají spojovány s vyšším rizikem vzniku nádoru prostaty, jsou zpracované maso, tzv. červené maso (hovězí, telecí, vepřové a jehněčí), živočišný tuk a v ně­kte­rých studiích mléko a mléčné produkty. Cíl: Výzkum v této oblasti stále častěji potvrzuje vliv ně­kte­rých živin obsažených v rostlinné stravě při prevenci neinfekčních chorob hromadného výskytu, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes a ně­kte­ré typy nádorových onemocnění. Jednou z výhod rostlinné stravy je, že obsahuje méně nasycených mastných kyselin než běžná strava a žádný cholesterol a je bohatá na živiny s protektivním účinkem, jako jsou např. antioxidanty, karotenoidy a vláknina.
Anotace anglicky
Nádor prostaty je dle Světové zdravotnické organizace světově druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. Dle mezinárodních statistik je nejvyšší incidence nádoru prostaty ve vyspělých zemích, jako je Severní Amerika, Austrálie a Nový Zéland a severní a západní Evropa, a nejnižší v Asii. Velké regionální rozdíly v incidenci nádoru prostaty mezi západním světem a asijskými zeměmi mohou být způsobeny genetickými rozdíly, rozdíly v testování prostatického specifického antigenu, dostupnosti lékařské péče a environmentálními faktory. Změny v incidenci nádoru prostaty pozorované u migrantů, kteří se přestěhovali z oblastí s nižší incidencí do oblastí s vyšší incidencí, podporují názor o vlivu stravy na riziko vzniku nádoru prostaty. Ně­kte­ré studie ukazují, že muži stravující se vegetariánsky a vegansky mají také nižší incidenci nádoru prostaty než muži stravující se běžně. Právě vliv stravy a životního stylu se stává důležitým tématem v boji proti neinfekčním chorobám hromadného výskytu. Potravinami, které bývají spojovány s vyšším rizikem vzniku nádoru prostaty, jsou zpracované maso, tzv. červené maso (hovězí, telecí, vepřové a jehněčí), živočišný tuk a v ně­kte­rých studiích mléko a mléčné produkty. Cíl: Výzkum v této oblasti stále častěji potvrzuje vliv ně­kte­rých živin obsažených v rostlinné stravě při prevenci neinfekčních chorob hromadného výskytu, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes a ně­kte­ré typy nádorových onemocnění. Jednou z výhod rostlinné stravy je, že obsahuje méně nasycených mastných kyselin než běžná strava a žádný cholesterol a je bohatá na živiny s protektivním účinkem, jako jsou např. antioxidanty, karotenoidy a vláknina.
Návaznosti
MUNI/A/1278/2018, interní kód MUNázev: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
MUNI/A/1294/2019, interní kód MUNázev: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 19:21