KOSTRHUN, Petr. Karel Absolon a jeho působení na území Slovenska. Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave, 2020, s. 232-264, 32 s. Studia Archaeologica et Mediaevalia. ISBN 978-80-223-4940-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Karel Absolon a jeho působení na území Slovenska
Název anglicky Karel Absolon and his activity on the territory of Slovakia
Autoři KOSTRHUN, Petr.
Vydání Bratislava, od s. 232-264, 32 s. Studia Archaeologica et Mediaevalia, 2020.
Nakladatel Univerzita Komenského v Bratislave
Další údaje
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-223-4940-6
Klíčová slova česky History of Archaelogy, Karel Absolon, Slovensko
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Petr Kostrhun, Ph.D., učo 4794. Změněno: 18. 9. 2020 09:58.
Anotace
Text na základě zpracování archivních dokumentů sleduje činnost Karla Absolona na poli archeologie a speleologie na území Slovenska. V meziválečném období Absolon představoval v Československu jednu z ikon archeologického a speleologického výzkumu se značným mezinárodním renomé. Slovenské území do svých projektů víceméně nezařazoval a výzkum zde ovlivňoval spíše zprostředkovaně. Po roce 1945 jeho zájem o slovenské lokality výrazně vzrostl, v roce 1946 prováděl archeologické výzkumy na paleolitických lokalitách v Moravanech nad Váhom, organizoval prolongaci Harmanecké jeskyně a vážně usiloval o profesorské místo na bratislavské univerzitě. Počáteční nadšené přijetí na Slovensku záhy vystřídala oboustranná deziluze.
Anotace anglicky
Based on the processing of the archival documents, the text follows the activity of Karel Absolon in the fields of archaeology and speleology on the territory of Slovakia. In the interwar period, Absolon was one of the conspicuous icons of archaeological and speleological research with distinct international renown in Czechoslovakia. Slovak territory was more or less not included into his projects and he influenced the research here in rather a mediated way. After 1945, his interest in Slovak localities increased significantly; in 1946 he conducted archaeological researches on Palaeolithic localities in Moravany nad Váhom, organized a prolongation of Harmanecká (Harmanec) Cave and seriously endeavoured to take a professorial post at the university in Bratislava. The initial enthusiastic acceptance in Slovakia was soon replaced by bilateral disillusionment.
VytisknoutZobrazeno: 31. 7. 2024 02:26