ANTONIĆ, Bojan, Dani DORDEVIĆ, Simona JANČÍKOVÁ, Bohuslava TREMLOVÁ a Ivan KUSHKEVYCH. Physicochemical Characterization of Home-Made Soap from Waste-Used Frying Oils. Processes. Basel: MDPI, 2020, roč. 8, č. 10, s. 1-10. ISSN 2227-9717. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/pr8101219.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Physicochemical Characterization of Home-Made Soap from Waste-Used Frying Oils
Autoři ANTONIĆ, Bojan (203 Česká republika), Dani DORDEVIĆ (203 Česká republika), Simona JANČÍKOVÁ (203 Česká republika), Bohuslava TREMLOVÁ (203 Česká republika) a Ivan KUSHKEVYCH (804 Ukrajina, domácí).
Vydání Processes, Basel, MDPI, 2020, 2227-9717.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.847
Kód RIV RIV/00216224:14310/20:00116546
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.3390/pr8101219
UT WoS 000582854400001
Klíčová slova anglicky soap degradation; microbial communities; reverse system logistics; waste utilization and management; Syntrophomonas sapovorans; long-chain fatty acids
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 9. 12. 2020 17:41.
Anotace
The study aimed to describe the utilization of waste frying oils, originated mainly from households, in home-made soap production and to emphasize the advantages of soap biodegradation in comparison to biological treatment of oils. The physicochemical analyses of soaps were used to check the differences between the samples made of fresh and fried oils. Significant (p < 0.05) difference between the soaps made of fresh/fried olive oil pair was obtained, while the rapeseed sample pair did not differ significantly (p < 0.05). Malondialdehyde (MDA) exhibited notable differences with an increase from 1.94 microg/g to 2.33 microg/g for olive oil fresh/fried pair and from 3.43 microg/g to 4.10 microg/g for rapeseed–palm oil fresh/fried pair. The studies addressing the soap biodegradation process revealed that soaps are degrading up to four times faster than oils in waste processing plants. Literature data showed the syntrophic ways of soap degradation and degradation solely done by sulfate-reducing bacteria. Obtained results, same as literature data, indicated that soaps produced from fried plant oils represent acceptable products from the economic and environmental point of view. Soap production can be considered one of the possible ways toward reduction of waste oil disposal.
Návaznosti
MUNI/A/0947/2019, interní kód MUNázev: Podpora výzkumné činnosti studentů Mikrobiologie a molekulární biotechnologie 4 (Akronym: SV2020)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumné činnosti studentů Mikrobiologie a molekulární biotechnologie 4, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 1. 8. 2024 06:18