J 2020

Physicochemical Characterization of Home-Made Soap from Waste-Used Frying Oils

ANTONIĆ, Bojan, Dani DORDEVIĆ, Simona JANČÍKOVÁ, Bohuslava TREMLOVÁ, Ivan KUSHKEVYCH et. al.

Základní údaje

Originální název

Physicochemical Characterization of Home-Made Soap from Waste-Used Frying Oils

Autoři

ANTONIĆ, Bojan (203 Česká republika), Dani DORDEVIĆ (203 Česká republika), Simona JANČÍKOVÁ (203 Česká republika), Bohuslava TREMLOVÁ (203 Česká republika) a Ivan KUSHKEVYCH (804 Ukrajina, domácí)

Vydání

Processes, Basel, MDPI, 2020, 2227-9717

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Švýcarsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 2.847

Kód RIV

RIV/00216224:14310/20:00116546

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000582854400001

Klíčová slova anglicky

soap degradation; microbial communities; reverse system logistics; waste utilization and management; Syntrophomonas sapovorans; long-chain fatty acids

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 9. 12. 2020 17:41, Mgr. Marie Novosadová Šípková, DiS.

Anotace

V originále

The study aimed to describe the utilization of waste frying oils, originated mainly from households, in home-made soap production and to emphasize the advantages of soap biodegradation in comparison to biological treatment of oils. The physicochemical analyses of soaps were used to check the differences between the samples made of fresh and fried oils. Significant (p < 0.05) difference between the soaps made of fresh/fried olive oil pair was obtained, while the rapeseed sample pair did not differ significantly (p < 0.05). Malondialdehyde (MDA) exhibited notable differences with an increase from 1.94 microg/g to 2.33 microg/g for olive oil fresh/fried pair and from 3.43 microg/g to 4.10 microg/g for rapeseed–palm oil fresh/fried pair. The studies addressing the soap biodegradation process revealed that soaps are degrading up to four times faster than oils in waste processing plants. Literature data showed the syntrophic ways of soap degradation and degradation solely done by sulfate-reducing bacteria. Obtained results, same as literature data, indicated that soaps produced from fried plant oils represent acceptable products from the economic and environmental point of view. Soap production can be considered one of the possible ways toward reduction of waste oil disposal.

Návaznosti

MUNI/A/0947/2019, interní kód MU
Název: Podpora výzkumné činnosti studentů Mikrobiologie a molekulární biotechnologie 4 (Akronym: SV2020)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumné činnosti studentů Mikrobiologie a molekulární biotechnologie 4, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty