J 2021

Non-antibiotic antibacterial peptides and proteins ofEscherichia coli: efficacy and potency of bacteriocins

BOSÁK, Juraj, Matěj HRALA, Lenka MICENKOVÁ a David ŠMAJS

Základní údaje

Originální název

Non-antibiotic antibacterial peptides and proteins ofEscherichia coli: efficacy and potency of bacteriocins

Autoři

BOSÁK, Juraj (703 Slovensko, domácí), Matěj HRALA (203 Česká republika, domácí), Lenka MICENKOVÁ (703 Slovensko, domácí) a David ŠMAJS (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

EXPERT REVIEW OF ANTI-INFECTIVE THERAPY, ABINGDON, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2021, 1478-7210

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10606 Microbiology

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 5.854

Kód RIV

RIV/00216224:14110/21:00120740

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000571964600001

Klíčová slova anglicky

Antimicrobials; bacteriocin; colicin; microcin; Escherichia; E; coli; probiotic; Shigella; virulence; diarrhea

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 21. 2. 2022 12:56, Mgr. Tereza Miškechová

Anotace

V originále

Introduction The emergence and spread of antibiotic resistance among pathogenic bacteria drives the search for alternative antimicrobial therapies. Bacteriocins represent a potential alternative to antibiotic treatment. In contrast to antibiotics, bacteriocins are peptides or proteins that have relatively narrow spectra of antibacterial activities and are produced by a wide range of bacterial species. Bacteriocins ofEscherichia coliare historically classified as microcins and colicins, and, until now, more than 30 different bacteriocin types have been identified and characterized. Areas covered We performed bibliographical searches of online databases to review the literature regarding bacteriocins produced byE. coliwith respect to their occurrence, bacteriocin role in bacterial colonization and pathogenicity, and application of their antimicrobial effect. Expert opinion The potential use of bacteriocins for applications in human and animal medicine and the food industry includes (i) the use of bacteriocin-producing probiotic strains, (ii) recombinant production in plants and application in food, and (iii) application of purified bacteriocins.

Návaznosti

MUNI/A/1325/2020, interní kód MU
Název: Biomedicínské vědy
Investor: Masarykova univerzita, Biomedicínské vědy
ROZV/23/LF13/2019, interní kód MU
Název: Terapeutický potenciál bakteriocinogenních probiotik v léčbě kolibakterióz
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Terapeutický potenciál bakteriocinogenních probiotik v léčbě kolibakterióz, Interní rozvojové projekty
ROZV/28/LF15/2020, interní kód MU
Název: Role bakteriocinů u infekcí močových cest
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Role bakteriocinů u infekcí močových cest, Interní rozvojové projekty