2021
Non-antibiotic antibacterial peptides and proteins ofEscherichia coli: efficacy and potency of bacteriocins
BOSÁK, Juraj, Matěj HRALA, Lenka MICENKOVÁ a David ŠMAJSZákladní údaje
Originální název
Non-antibiotic antibacterial peptides and proteins ofEscherichia coli: efficacy and potency of bacteriocins
Autoři
BOSÁK, Juraj (703 Slovensko, domácí), Matěj HRALA (203 Česká republika, domácí), Lenka MICENKOVÁ (703 Slovensko, domácí) a David ŠMAJS (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
EXPERT REVIEW OF ANTI-INFECTIVE THERAPY, ABINGDON, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2021, 1478-7210
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10606 Microbiology
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 5.854
Kód RIV
RIV/00216224:14110/21:00120740
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
000571964600001
Klíčová slova anglicky
Antimicrobials; bacteriocin; colicin; microcin; Escherichia; E; coli; probiotic; Shigella; virulence; diarrhea
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 21. 2. 2022 12:56, Mgr. Tereza Miškechová
Anotace
V originále
Introduction The emergence and spread of antibiotic resistance among pathogenic bacteria drives the search for alternative antimicrobial therapies. Bacteriocins represent a potential alternative to antibiotic treatment. In contrast to antibiotics, bacteriocins are peptides or proteins that have relatively narrow spectra of antibacterial activities and are produced by a wide range of bacterial species. Bacteriocins ofEscherichia coliare historically classified as microcins and colicins, and, until now, more than 30 different bacteriocin types have been identified and characterized. Areas covered We performed bibliographical searches of online databases to review the literature regarding bacteriocins produced byE. coliwith respect to their occurrence, bacteriocin role in bacterial colonization and pathogenicity, and application of their antimicrobial effect. Expert opinion The potential use of bacteriocins for applications in human and animal medicine and the food industry includes (i) the use of bacteriocin-producing probiotic strains, (ii) recombinant production in plants and application in food, and (iii) application of purified bacteriocins.
Návaznosti
MUNI/A/1325/2020, interní kód MU |
| ||
ROZV/23/LF13/2019, interní kód MU |
| ||
ROZV/28/LF15/2020, interní kód MU |
|