2020
Jídali je osolené a s pepřem... Strava na hradě ve Veselí nad Moravou ve 13. a 17. století
DEJMAL, MiroslavZákladní údaje
Originální název
Jídali je osolené a s pepřem... Strava na hradě ve Veselí nad Moravou ve 13. a 17. století
Název česky
Jídali je osolené a s pepřem... Strava na hradě ve Veselí nad Moravou ve 13. a 17. století
Název anglicky
They ate it salted and with pepper…The diet at the castle in Veselí nad Moravou in the 13th and 17th centuries
Autoři
Vydání
První. Brno, PRO PANA profesora Libora JANA k životnímu jubileu, od s. 765-776, 2020
Nakladatel
Matice moravská
Další údaje
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Klíčová slova česky
Středověk, rostlinná strava, masitá strava, Veselí nad Moravou
Klíčová slova anglicky
Middle Ages, plant diet, meat diet, Veselí nad Moravou
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 26. 4. 2021 10:43, Mgr. Miroslav Dejmal, Ph.D.
V originále
Příspěvek se pokouší představit masitou a rostlinnou stravu obyvatel šlechtického sídla na základě archeologických nálezů ze zámku ve Veselí nad Moravou. Představeny jsou dva soubory. Jeden z druhé poloviny 13. století. Druhý z počátku 17. století. Oba soubory umožňují vhled do stravy a zásobování šlechtického sídla, přičemž lze vysledovat i potraviny a potravinové návyky, které lze spojit s vyšším sociálním prostředím.
Česky
Příspěvek se pokouší představit masitou a rostlinnou stravu obyvatel šlechtického sídla na základě archeologických nálezů ze zámku ve Veselí nad Moravou. Představeny jsou dva soubory. Jeden z druhé poloviny 13. století. Druhý z počátku 17. století. Oba soubory umožňují vhled do stravy a zásobování šlechtického sídla, přičemž lze vysledovat i potraviny a potravinové návyky, které lze spojit s vyšším sociálním prostředím.
Anglicky
This paper aims to present the meat and plant diet of the inhabitants of an aristocratic residence, based on archaeological finds at the castle at Veselí nad Moravou. Two groups of findings are presented – one from the second half of the 13th century, the second from the start of the 17th century. The two groups allow for a view of the diet and foodstuffs of an aristocratic residence, and it is possible to observe the food and dietary habits associated with the upper social classes.