ROUBAL, Jan. Terapeutická změna : možné perspektivy v gestalt terapii. Psychoterapie. Brno: Masarykova univerzita, 2020, roč. 14, č. 2, s. 83-96. ISSN 1802-3983.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Terapeutická změna : možné perspektivy v gestalt terapii
Název anglicky Therapeutic change : possible perspectives in Gestalt therapy
Autoři ROUBAL, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Psychoterapie, Brno, Masarykova univerzita, 2020, 1802-3983.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50102 Psychology, special ;
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/20:00114385
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky terapeutická změna; proces terapie; gestalt terapie; dialog; teorie pole
Klíčová slova anglicky therapeutic change; process of therapy; Gestalt therapy; dialogue; field theory
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 12. 1. 2021 08:35.
Anotace
Vlastní porozumění terapeuta tomu, co se v terapii odehrává a jaká je jeho úloha v takovém procesu, může terapeutovi sloužit jako zdroj sebe-podpory v náročné klinické situaci. Text systematicky popisuje tři různé perspektivy porozumění terapeutické změně používané v gestalt terapii: perspektiva zaměřená na člověka, dialogická perspektiva a perspektiva teorie pole. Každá z nich poskytuje jiný druh porozumění terapeutickým procesům a nabízí jiná vodítka pro terapeutickou práci. Kazuistická ukázka ilustruje, jaké jsou možnosti detailněji konceptualizovat terapeutickou změnu z pohledu gestalt terapie a jaké různé způsoby práce lze z rozdílných perspektiv odvodit.
Anotace anglicky
Therapist’s own understanding of what is happening in therapy and what is his own role in it can serve as his self-support system in a demanding clinical situation. Three perspectives of understanding the process of change used in Gestalt therapy are presented in a systematic way: person- -centred perspective, dialogical perspective, and field theory perspective. Each of them provides a different kind of understanding and offers different guidelines for therapeutic work. A case study example illustrates possibilities of detailed conceptualization of the process of change from the Gestalt therapy point of view. Different possible ways of working strategies based on different perspectives are introduced as well.
Návaznosti
GA18-08512S, projekt VaVNázev: Účinnost psychoterapie u pacientů s medicínsky nevysvětlenými tělesnými symptomy: Multicentrická naturalistická studie
Investor: Grantová agentura ČR, Účinnost psychoterapie u pacientů s medicínsky nevysvětlenými tělesnými symptomy: Multicentrická naturalistická studie
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 18:05