J 2020

Smart bioelectronic tongues for food and drinks control

SKLÁDAL, Petr

Základní údaje

Originální název

Smart bioelectronic tongues for food and drinks control

Autoři

SKLÁDAL, Petr (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

TrAC Trends in Analytical Chemistry, Oxford, Elsevier, 2020, 0165-9936

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 12.296

Kód RIV

RIV/00216224:14310/20:00116771

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000542274400009

Klíčová slova anglicky

Biosensor; Enzyme sensor; Tyrosinase; Electrochemical sensor; Chemometric procedures

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 28. 1. 2021 23:00, prof. RNDr. Petr Skládal, CSc.

Anotace

V originále

The state of the art in the development and applications of bioelectronic tongues (BET) is critically reviewed with focus on food and beverages control and characterization. Within the last decade, enzymes represent the most common biorecognition element for BETs; the choice is rather limited and includes only well-known and robust enzymes specific to sugars (glucose oxidase, cellobiose dehydrogenase, fructose dehydrogenase), phenolic substances (tyrosinase, laccase), and pesticides (cholinesterases). Most reports focused on the analysis of wine, beer and fruit juices, milk and dairy products and olive oil. These products are classified in order to detect undesired adulterations and confirm the claimed composition. The highest potential for future is seen in the early detection of food spoilage and microbial contamination.