2020
Smart bioelectronic tongues for food and drinks control
SKLÁDAL, PetrZákladní údaje
Originální název
Smart bioelectronic tongues for food and drinks control
Autoři
SKLÁDAL, Petr (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
TrAC Trends in Analytical Chemistry, Oxford, Elsevier, 2020, 0165-9936
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 12.296
Kód RIV
RIV/00216224:14310/20:00116771
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000542274400009
Klíčová slova anglicky
Biosensor; Enzyme sensor; Tyrosinase; Electrochemical sensor; Chemometric procedures
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 28. 1. 2021 23:00, prof. RNDr. Petr Skládal, CSc.
Anotace
V originále
The state of the art in the development and applications of bioelectronic tongues (BET) is critically reviewed with focus on food and beverages control and characterization. Within the last decade, enzymes represent the most common biorecognition element for BETs; the choice is rather limited and includes only well-known and robust enzymes specific to sugars (glucose oxidase, cellobiose dehydrogenase, fructose dehydrogenase), phenolic substances (tyrosinase, laccase), and pesticides (cholinesterases). Most reports focused on the analysis of wine, beer and fruit juices, milk and dairy products and olive oil. These products are classified in order to detect undesired adulterations and confirm the claimed composition. The highest potential for future is seen in the early detection of food spoilage and microbial contamination.