SKLÁDAL, Petr. Smart bioelectronic tongues for food and drinks control. TrAC Trends in Analytical Chemistry. Oxford: Elsevier, 2020, roč. 127, JUN 2020, s. 1-10. ISSN 0165-9936. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.trac.2020.115887.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Smart bioelectronic tongues for food and drinks control
Autoři SKLÁDAL, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání TrAC Trends in Analytical Chemistry, Oxford, Elsevier, 2020, 0165-9936.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 12.296
Kód RIV RIV/00216224:14310/20:00116771
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.trac.2020.115887
UT WoS 000542274400009
Klíčová slova anglicky Biosensor; Enzyme sensor; Tyrosinase; Electrochemical sensor; Chemometric procedures
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Petr Skládal, CSc., učo 2202. Změněno: 28. 1. 2021 23:00.
Anotace
The state of the art in the development and applications of bioelectronic tongues (BET) is critically reviewed with focus on food and beverages control and characterization. Within the last decade, enzymes represent the most common biorecognition element for BETs; the choice is rather limited and includes only well-known and robust enzymes specific to sugars (glucose oxidase, cellobiose dehydrogenase, fructose dehydrogenase), phenolic substances (tyrosinase, laccase), and pesticides (cholinesterases). Most reports focused on the analysis of wine, beer and fruit juices, milk and dairy products and olive oil. These products are classified in order to detect undesired adulterations and confirm the claimed composition. The highest potential for future is seen in the early detection of food spoilage and microbial contamination.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 00:22