NEČAS, Jiří, Jiří ŠTARHA, Jan PAPEŽ a Petr JABANDŽIEV. Management pacientů s hyperkalcemií – kazuistika pacientky s akutní pankreatitidou. In XV. Pediatrický kongres s mezinárodní účastí Hradec Králové 24.-26.září 2020. 2020. ISSN 0069-2328.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Management pacientů s hyperkalcemií – kazuistika pacientky s akutní pankreatitidou
Název česky Management pacientů s hyperkalcemií – kazuistika pacientky s akutní pankreatitidou
Název anglicky Management of patients with hypercalcemia - pacient with acute pancreatitis, case report
Autoři NEČAS, Jiří, Jiří ŠTARHA, Jan PAPEŽ a Petr JABANDŽIEV.
Vydání XV. Pediatrický kongres s mezinárodní účastí Hradec Králové 24.-26.září 2020, 2020.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 0069-2328
Klíčová slova česky hyperkalcémie; děti; akutní pankreatitida
Klíčová slova anglicky hypercalcemia; children; acute pancreatitis
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: MUDr. Jan Papež, Ph.D., učo 101845. Změněno: 6. 11. 2020 08:17.
Anotace
Koncentrace vápníku ve fyziologickém rozmezí je nezbytná pro zajištění řady pochodů v organizmu. Zvýšená hodnota sérového vápníku může mít klinické projevy na celé škále spektra závažnosti od zcela asymptomatického průběhu, přes bolest břicha, zvracení, zácpu, polyurii s dehydratací, psychiatrické projevy, poruchy srdečního rytmu až po epileptické záchvaty a poruchu vědomí. Frekvence výskytu hyperkalcemie u dětí je nižší než u dospělých pacientů, nejčastější příčiny tohoto stavu jsou však shodné – primární hyperparatyreóza a nádorová onemocnění. Na příkladu pacientky s akutní pankreatitidou navozenou závažnou hyperkalcémií prezentujeme diferenciálně-diagnostický algoritmus a management u pacientů s hyperkalcémií.
Anotace anglicky
Physiological range of calcium concentration is necessary to ensure a lot of processes in the body. Elevated serum calcium may have clinical manifestations across a ranges of severity. From asymptomatic to abdominal pain, vomiting, constipation, dehydrated polyuria, psychiatric manifestations, cardiac arrhythmias to seizures and impaired consciousness. The frequency of hypercalcaemia in children is lower than in adult patients, but the most common causes of this condition are the same - primary hyperparathyroidism and cancer. On the example of a patient with acute pancreatitis induced by severe hypercalcemia, we present a differential-diagnostic algorithm and management in patients with hypercalcemia.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 20:31