COUFAL, Adam. K vybraným rozhodnutím ve věcech trestného činu vraždy. Online. In Brucknerová Eva, Čep David, Kandová Katarína, Valdhans Jiří. Dny práva 2019. Část III.JURISTICKÉ, KRIMINOLOGICKÉ A KRIMINALISTICKÉ ASPEKTY TRESTNÝCH ČINŮ PROTI ŽIVOTU A ZDRAVÍ. Brno: Masarykova univerzita, 2020, s. 9-34. ISBN 978-80-210-9698-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K vybraným rozhodnutím ve věcech trestného činu vraždy
Název česky K vybraným rozhodnutím ve věcech trestného činu vraždy
Název anglicky To selected adjudications related to murder
Autoři COUFAL, Adam (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Dny práva 2019. Část III.JURISTICKÉ, KRIMINOLOGICKÉ A KRIMINALISTICKÉ ASPEKTY TRESTNÝCH ČINŮ PROTI ŽIVOTU A ZDRAVÍ, od s. 9-34, 26 s. 2020.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50502 Criminology, penology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14220/20:00116959
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-9698-1
Klíčová slova česky Vražda; trestný čin; pachatel; zabití; násilí
Klíčová slova anglicky Murder; Crime; Offender; Manslaughter; Violence.
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 25. 3. 2021 10:42.
Anotace
Ve svém příspěvku se zabývám trestným činem vraždy. Tímto trestným činem se zabývám z pohledu praktického, jelikož v rámci svého příspěvku čtenáři přibližuji čtyři trestní věci, se kterými jsem se setkal v rámci svého působení v pozici asistenta soudce na trestním úseku nalézacím. Ve všech zmíněných věcech popisuji jejich vývoj, a to od podání obžaloby až po rozhodnutí Nejvyššího soudu tam, kde tento rozhodoval. Ve třech případech, které jsem si zvolil, přitom docházelo ke změnám v právní kvalifikaci. Vždy nicméně dané jednání bylo státním zastupitelství zažalováno jako trestný čin vraždy. Cílem příspěvku proto bude zaměření se na hranici mezi trestným činem vraždy a jinými trestnými činy, které přicházejí v úvahu. Čtvrtý případ jsem pak zvolil kvůli otázce přiměřenosti ukládaného trestu, jež se s tímto případem pojí.
Anotace anglicky
My article deals with the crime of Murder. I am concerned about this crime from the practical point of view, therefore in this article I talk about four criminal cases which I encountered during my work experience as a criminal judge’s assistant. I describe all these four cases from the beginning of prosecution to the verdict of Supreme court, if available. In three of these cases there were some changes in legal classification of the act, however, all these acts were classified by the state prosecutor as a crime of Murder. The goal of my article is to try to find a border between the crime of Murder and other similar crimes. The fourth case was chosen by reason of the question of proportionality of imposed sentence.
Návaznosti
MUNI/A/1346/2019, interní kód MUNázev: Vybrané aspekty trestního práva hmotného a procesního v komparativním pohledu II
Investor: Masarykova univerzita, Vybrané aspekty trestního práva hmotného a procesního v komparativním pohledu II, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:26