VAVERKOVÁ, Isabela. Soudní proces Nikolaje Nikolajeviče Ryžkova a jeho odraz v dobovém tisku. In Michálek, Zbyněk; Odehnalová, Lenka; Šaur, Josef. Mladá slavistika V : Slavistická badatelská dílna. Brno: Masarykova univerzita, 2020, s. 95-106. ISBN 978-80-210-9703-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Soudní proces Nikolaje Nikolajeviče Ryžkova a jeho odraz v dobovém tisku
Název anglicky The Trial of Nikolay Nikolayevich Ryzhkov and Its Reflection in the Press of the Period
Autoři VAVERKOVÁ, Isabela (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Mladá slavistika V : Slavistická badatelská dílna. od s. 95-106, 12 s. 2020.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/20:00117108
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-9703-2
Klíčová slova česky soudní proces; Nikolaj Ryžkov; kněz; Rakousko-Uhersko; tisk
Klíčová slova anglicky trial; Nikolai Ryzhkov; priest; Austria-Hungary; press
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 18. 3. 2021 09:31.
Anotace
Předkládaná studie je věnována soudnímu procesu ruského pravoslavného kněze Nikolaje Nikolajeviče Ryžkova, jenž působil v českých pravoslavných chrámech na počátku 20. století. V té době došlo k nárůstu počtu pravoslavných věřících v českém prostředí a Ryžkov byl jedním z organizátorů pravoslavného života. Jeho činnost byla na počátku první světové války krutě potrestána, kdy byl obviněn z aktivit vedených proti Rakousku a vídeňský soud jej uznal vinným ve věci panslavistické propagandy mezi Čechy. Byl také označen za organizátora a podněcovatele kroků namířených k narušení celistvosti a bezpečí Rakouska-Uherska. Příspěvek si klade za cíl představit okolnosti jeho soudního procesu a následně provést analýzu dobového tisku a jeho reakci na zatčení a soudní proces. Předmětem bádání byly výtisky titulů Čas, Čech, Moravská orlice, Národní listy a Venkov vydané mezi léty 1914–1930 a stať Josefa Holečka Ještě jeden válečný mučedník.
Anotace anglicky
The text focuses on Russian Orthodox priest Nikolay Nikolayevich Ryzhkov, who was appointed to work in Czech Orthodox churches at the beginning of the 20th century. During that period, many people in the Czech lands converted to Orthodoxy and Ryzhkov was one of the leading organizers of Orthodox life. His activities were cruelly punished when he was accused of plotting against Austria, and he was found guilty of Panslavic propaganda amongst Czechs by a court in Vienna. He was also accused of organizing and inciting steps leading to intervening with the unity and security of the Austrian-Hungarian Empire. The aim of the test is to introduce the circumstances of the trial and to analyse the press of the period and its reaction to the arrest and the process. The article is based on the following journals: Čas (Time), Čech (Czech), Moravská orlice (Moravian Eagle), Národní listy (National Papers) and Venkov (Countryside) issued between 1914 and 1930 and Josef Holeček’s article Ještě jeden válečný mučedník (One More War Martyr).
Návaznosti
MUNI/A/0900/2019, interní kód MUNázev: Slavistická badatelská dílna
Investor: Masarykova univerzita, Slavistická badatelská dílna, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 04:43