STAŠEK, Jan. Nutrice kriticky nemocného. In Jan Maláska; Milan Kratochvíl; Jan Stašek; Václav Zvoníček. Intenzivní medicína v praxi. Praha: Maxdorf, 2020, s. 272-285. Medica. ISBN 978-80-7345-675-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nutrice kriticky nemocného
Název anglicky Nutrition of the critically ill
Autoři STAŠEK, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, Intenzivní medicína v praxi, od s. 272-285, 14 s. Medica, 2020.
Nakladatel Maxdorf
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30223 Anaesthesiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00117164
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7345-675-7
Klíčová slova česky intenzivní medicína; nutrice
Klíčová slova anglicky intensive care medicine; nutrition
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 14. 1. 2021 14:51.
Anotace
Jakékoliv kritické onemocnění vede u pacientu k převaze katabolických dějů a k rychlému úbytku zejména svalové hmoty. To je klíčovým faktorem rozvoje slabosti kriticky nemocných, která vede k mnohým závažným komplikacím. Cílem nutrice je vytvořit podmínky pro anabolické a reparační děje, a tím zmírnit důsledky katabolických procesu.
Anotace anglicky
Any critical illness leads to a predominance of catabolic processes in the patient and to a rapid loss of muscle mass in particular. This is a key factor in the development of critically ill weakness, which leads to many serious complications. The aim of nutrition is to create conditions for anabolic and reparative processes, and thus mitigate the consequences of catabolic processes.
VytisknoutZobrazeno: 24. 7. 2024 16:32