HÜBNEROVÁ, Klára a Zbyněk SVITÁK. U stolu s císařovnou. Chutě a kuchyně v době Marie Terezie. In Bronislav Chocholáč, Jiří Malíř, Lukáš Reitinger a Martin Wihoda. Pro pána profesora Libora Jána k životnímu jubileu. první. Brno: Matice moravská, 2020, s. 777-802, 16 s. ISBN 978-80-87709-28-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název U stolu s císařovnou. Chutě a kuchyně v době Marie Terezie.
Název anglicky At the Empress´s table. Taste and cuisine in the time of Maria Theresa
Autoři HÜBNEROVÁ, Klára a Zbyněk SVITÁK.
Vydání první. Brno, Pro pána profesora Libora Jána k životnímu jubileu, od s. 777-802, 16 s. 2020.
Nakladatel Matice moravská
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-87709-28-3
Klíčová slova česky Marie Terezie; osvícenectví; potraviny; dvorská kuchyně; Morava; návštěva 1748; královský dvůr
Klíčová slova anglicky Maria Theresa; Enlightment; food chemistry; court cuisine; Moravia; 1748 visit; royal court
Změnil Změnila: Olga Barová, učo 238544. Změněno: 12. 1. 2021 12:07.
Anotace
Článek zkoumá seznam potravin, které požadoval vídeňský dvůr pro Marii Terezii a její doprovod během její návětěvy na Moravě v roce 1748. Rekonstruuje jídelníček vídeňského dvora ve srovnání s se změnami jídelníčku na dvorech vládců západní Evropy. Článek také poskytuje vybrané recepty dobové kuchyně.
Anotace anglicky
This article examines a list of the foodstuff requested by the Viennese court for Maria Theresa and her entourage during her visit to Moravia in 1748. It is used to reconstruct the diet of the Viennese court in comparison with the changes to the diets in the courts of West European sovereigns. This article also provides selected recipes from the cuisine of the time.
VytisknoutZobrazeno: 13. 7. 2024 20:29