2020
Production of Defense Phenolics in Tomato Leaves of Different Age
DADÁKOVÁ, Kateřina, Tereza HEINRICHOVÁ, Jan LOCHMAN a Tomáš KAŠPAROVSKÝZákladní údaje
Originální název
Production of Defense Phenolics in Tomato Leaves of Different Age
Autoři
DADÁKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant, domácí), Tereza HEINRICHOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan LOCHMAN (203 Česká republika, domácí) a Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Molecules, Basel, MDPI, 2020, 1420-3049
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10608 Biochemistry and molecular biology
Stát vydavatele
Švýcarsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 4.411
Kód RIV
RIV/00216224:14310/20:00117272
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000589391500001
Klíčová slova anglicky
tomato; phenolics; defense compounds; bacterial infection; plant age; leaf age
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 13. 5. 2021 13:01, Mgr. Marie Šípková, DiS.
Anotace
V originále
Phenolics play an essential role in the defense reaction of crop plants against pathogens. However, the intensity of their production induced by infection may differ during the life of a plant. Here, we identified age-related differences in phenolic biosynthesis in the pathosystem Solanum lycopersicum cv. Amateur and Pseudomonas syringae pv. tomato DC3000. We analyzed concentrations of total phenolics, phenolic profiles, and concentrations of selected phenolic acids. The influence of bacterial infection, together with leaf and plant age, was assessed. The changes in concentrations of caffeic acid, 4-hydroxybenzoic acid, and salicylic acid glucoside caused by infection were found to be influenced by age. In concrete, the increases in the concentrations of these metabolites were all evident only in young plants.
Návaznosti
MUNI/A/1252/2019, interní kód MU |
|