VESELÝ, Lukáš, Susrisweta BEHERA a Dominik HEGER. Making good’s buffers good for freezing: The acidity changes and their elimination via mixing with sodium phosphate. International Journal of Pharmaceutics. Amsterdam: Elsevier, 2021, roč. 593, January 2021, s. 1-9. ISSN 0378-5173. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2020.120128.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Making good’s buffers good for freezing: The acidity changes and their elimination via mixing with sodium phosphate
Autoři VESELÝ, Lukáš (203 Česká republika, domácí), Susrisweta BEHERA (356 Indie, domácí) a Dominik HEGER (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání International Journal of Pharmaceutics, Amsterdam, Elsevier, 2021, 0378-5173.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10403 Physical chemistry
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 6.510
Kód RIV RIV/00216224:14310/21:00118798
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2020.120128
UT WoS 000604746700025
Klíčová slova anglicky pH shift; Cryopreservation; Stabilization; Freeze-concentrated solution; Sulfonephthalein indicators; Hammett acidity function; Cooling rate
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 17. 3. 2022 13:39.
Anotace
Solutions of three Good’s buffers (HEPES, MOPS, and MES), both pure and mixed with sodium phosphate buffers (Na-P), are investigated in terms of the freezing-induced acidity changes in their operational pH ranges. The Good’s buffers have the tendency to basify upon freezing and, more intensively, at lower pHs. The acidity varies most prominently in MES, where the change may reach the value of two. Importantly, the Good’s buffers are shown to mitigate the strong acidification in the Na-P buffer. Diverse concentrations of the Good’s buffers are added to cancel out the strong, freezing-induced acidity drop in 50 mM Na-P that markedly contributes to the solution’s acidity; the relevant values are 3 mM HEPES, 10 mM MOPS, and 80 mM MES. These buffer blends are therefore proposed to be applied in maintaining approximately the acidity of solutions even after the freezing process and, as such, should limit the stresses for frozen chemicals and biochemicals.
Návaznosti
GA19-08239S, projekt VaVNázev: Spektroskopie a mikroskopie chemických látek v ledu pro environmentální a farmaceutické účely
Investor: Grantová agentura ČR, Spektroskopie a mikroskopie chemických látek v ledu pro environmentální a farmaceutické účely
VytisknoutZobrazeno: 18. 7. 2024 01:36