MARVANOVÁ, Ludmila. Maintenance of Aquatic Hyphomycete Cultures. In Felix Bärlocher; Mark O. Gessner; Manuel A.S. Graça. Methods to Study Litter Decomposition. 2. vyd. Cham: Springer, 2020, s. 211-222. ISBN 978-3-030-30514-7. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-30515-4_24.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Maintenance of Aquatic Hyphomycete Cultures
Autoři MARVANOVÁ, Ludmila (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2. vyd. Cham, Methods to Study Litter Decomposition, od s. 211-222, 12 s. 2020.
Nakladatel Springer
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 10612 Mycology
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/20:00117435
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-3-030-30514-7
Doi http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-30515-4_24
Klíčová slova anglicky Culture storage; Deionized water preservation; Fungal culture preservation; Fungal genetic resources; Aquatic fungi; Liquid nitrogen preservation; Pure culture databases; Pure cultures; World culture collections
Štítky rivok, topvydavatel
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 20. 4. 2021 12:01.
Anotace
Pure cultures of fungi are very broadly used in various human activities, including medicine and various branches of industry. Moreover, some characters required for the identification of fungi decomposing leaf litter in streams can be studied only in pure culture. This chapter presents methods to keep fungal pure cultures viable and possibly genetically unchanged while avoiding contamination. The principle is to keep cultures in conditions that reduce or even suspend metabolism. The simplest and least expensive method is preservation of pieces of agar culture in small bottles with sterile deionized water at 10 °C. This approach is suitable for short-term preservation of 2-5 years. Keeping well grown cultures on agar slants flooded with mineral oil in test tubes extends the shelf life to ca. 10 years. These methods do not require special equipment. Most effective, however, is preservation by cryoconservation under suspended metabolism in a deep freezer at –80 °C, or in liquid nitrogen at up to –196 °C. Cryoconservation ensures survival for up to ca. 40 years in the case of deep freezing and practically forever in liquid nitrogen.
VytisknoutZobrazeno: 18. 7. 2024 01:31