ŠRÁMKOVÁ, Taťána. Sexuální dysfunkce u pacientů s epilepsií. Neurologie pro praxi. Olomouc: Solen, 2020, roč. 21, č. 2, s. 135-140. ISSN 1213-1814.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sexuální dysfunkce u pacientů s epilepsií
Název anglicky Sexual dysfunctions in patients with epilepsy
Autoři ŠRÁMKOVÁ, Taťána (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Neurologie pro praxi, Olomouc, Solen, 2020, 1213-1814.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30210 Clinical neurology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00117480
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky epilepsie; sexuální dysfunkce; erektilní dysfunkce; ženské sexuální dysfunkce; fertilita
Klíčová slova anglicky epilepsy; sexual dysfunction; erectile dysfunction; female sexual dysfunction; fertility
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 22. 12. 2020 10:56.
Anotace
Sexuální dysfunkce jsou běžnou komplikací u pacientů s epilepsií. S ohledem na kvalitu života epileptiků/epileptiček se musíme zabývat jejich sexualitou. Důležité je zahájení komunikace mezi lékařem a pacientem na téma sexuality. Doporučení epileptika/epileptičky do ambulance specialisty, sexuologa-androloga či gynekologa je indikované. Nejčastěji se u epileptiků setkáváme s erektilní dysfunkcí, která příznivě reaguje na perorální léčbu inhibitory fosfodiesterázy typu 5. U žen epileptiček je etiologie sexuálních dysfunkcí multifaktoriální, léčba je symptomatická. U žen i mužů s epilepsií je nutná medicínská intervence, pokud plánují koncepci. Komplexní péče zahrnuje spolupráci epileptologa - sexuologa/androloga - gynekologa - endokrinologa.
Anotace anglicky
Sexual dysfunctions are common complications of epilepsy. With respect to the quality of life of epileptics, they need to be concerned about their sexuality It is important to initiate communication on the topic of sexuality between doctor and patient. The recommendation of epileptics to a specialist, sexologist-adnrologist or gynecologist is indicated. Mostly epileptic patients experience erectile dysfunction that responds favorably to oral phosphodiesterase type 5 inhibitors. In women with epileptics the etiology of sexual dysfunction is multifactorial, treatment is symptomatic. Both men and women with epilepsy require medical intervention when planning a concept. Comprehensive care includes the collaboration of the epileptologist - sexologist / andrologist - gynecologist - endocrinologist.
VytisknoutZobrazeno: 21. 7. 2024 15:24