SAIBERTOVÁ, Simona a Marie LEMANOVÁ. Determinanty ovlivňující malnutrici seniorů v pobytovém zařízení sociálních služeb. Výživa a potraviny. Výživaservis s.r.o., 2020, roč. 75, č. 6, s. 82-83. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Determinanty ovlivňující malnutrici seniorů v pobytovém zařízení sociálních služeb
Název anglicky Determinants influencing the malnutrition of seniors in a residential social services facility
Autoři SAIBERTOVÁ, Simona (203 Česká republika, garant, domácí) a Marie LEMANOVÁ.
Vydání Výživa a potraviny, Výživaservis s.r.o. 2020, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30307 Nursing
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00117536
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky malnutrice; senioři; pobytová zařízení sociálních sužeb
Klíčová slova anglicky malnutrition; seniors; residential facilities for social services
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 12. 5. 2021 14:29.
Anotace
Cílem prospektivní studie bylo v průběhu jednoho roku defi novat významné faktory ovlivňující malnutrici u 80 seniorů v pobytovém zařízení sociálních služeb. Bylo potvrzeno, že výskyt a riziko vzniku malnutrice je multifaktoriální. Nejvíce se na ní podílí soběstačnost pacienta, změny kognitivních funkcí vlivem rozvíjející se demence a komorbidity chronických onemocnění včetně hospitalizace. Na základě zjištěných faktorů je nezbytné sestavit nutriční screening pro včasné vyhodnocení rizika vzniku malnutrice a současně i edukace ošetřujícího personálu poskytující sociální péči v domovech pro seniory.
Anotace anglicky
The aim of the prospective study was to define significant factors influencing malnutrition in 80 seniors in a residential social services facility over the course of one year. It has been confirmed that the incidence and risk of malnutrition is multifactorial. The patient's self-sufficiency, changes in cognitive functions due to developing dementia and comorbidity of chronic diseases, including hospitalization, are the most involved. Based on the identified factors, it is necessary to compile nutritional screening for early assessment of the risk of malnutrition and at the same time the education of nursing staff providing social care in nursing homes.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 21:07