FIALA, Jindřich. Výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění - důkazy, formulace, kontroverze a nejasnosti. Hygiena. Praha: Tigis, s.r.o., 2020, roč. 65, č. 4, s. 140-151. ISSN 1802-6281. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.21101/hygiena.a1764.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění - důkazy, formulace, kontroverze a nejasnosti
Název česky Výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění - důkazy, formulace, kontroverze a nejasnosti
Název anglicky Nutritional recommendations for the prevention of cardiovascular diseases - evidence, formulations, controversies and unclarities
Autoři FIALA, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Hygiena, Praha, Tigis, s.r.o. 2020, 1802-6281.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00117704
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.21101/hygiena.a1764
Klíčová slova česky nemoci kardiovaskulární, ateroskleróza, prevence nemocí, výživová doporučení
Klíčová slova anglicky cardiovascular diseases; atherosclerosis; disease prevention; dietary guidelines
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 1. 4. 2021 13:25.
Anotace
Cílem článku je shrnout aktuálně platná výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Základem je přehled hlavních bodů dvou recentních klinických doporučení odborných společností, a to Evropských doporučení 2016 a Amerických AHA doporučení 2019, a jejich komentování. Ukazuje se, že mnohá původní doporučení musela být přehodnocena a již neplatí. Přesto je stále mnoho nejasného, a i některé nové poznatky jsou stále protichůdné a kontroverzní. Zdá, se že v blízké budoucnosti bude nutné výživová doporučení pro kardiovaskulární prevenci ještě dále zrevidovat a přehodnotit některé z dosavadních názorů a přístupů.
Anotace anglicky
The aim of the article is to summarise the currently valid nutritional recommendations for the prevention of cardiovascular diseases. The basis is an overview of the main points of two recent clinical recommendations of medical societies, namely the European Recommendations 2016 and the American AHA Recommendations 2019, and their commentary. It turns out that many of the former recommendations have had to be reconsidered and are no longer valid. At the same time much remains unclear and some new findings are still contradictory and controversial. It seems that in the near future it will be necessary to further revise the nutritional recommendations for cardiovascular prevention and re-evaluate some of the existing views and approaches. Key words: cardiovascular diseases, atherosclerosis, disease prevention, dietary guidelines
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 12:03