LUKOSZ, Rostislav, Tomáš KUMPAN a Claudia DOJEN. Ostrakodi ze spodního tournai na lokalitě Lesní lom v Líšni. In Studentská geologická konference 2020. 2020. ISBN 978-80-210-9682-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ostrakodi ze spodního tournai na lokalitě Lesní lom v Líšni
Název česky Ostrakodi ze spodního tournai na lokalitě Lesní lom v Líšni
Název anglicky Ostracoda from the lower tournai at the Lesní quarry locality in Líšeň
Autoři LUKOSZ, Rostislav, Tomáš KUMPAN a Claudia DOJEN.
Vydání Studentská geologická konference 2020, 2020.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-210-9682-0
Klíčová slova česky ostrakodi; karbon; Moravský kras; Lesní lom
Klíčová slova anglicky ostracods; carboniferous; Moravian karst; Lesní quarry
Změnil Změnil: Mgr. Rostislav Lukosz, učo 451067. Změněno: 25. 1. 2021 13:28.
Anotace
Studium se zabývá taxonomií, tafonomií, paleoekologií a biostratigrafií ostrakodové fauny získané z hornin profilu v severovýchodní části Líšeňského Lesního lomu stáří spodního tournai. Materiál je získán macerací hemipelagických a kalciturbiditních vápenců v 15% kyselině octové a následným plavením přes síta a poté zkoumán pod optickým mikroskopem. Studovaný materiál naznačuje, že prostředí jeho výskytu se mohlo nacházet někde na pomezí mělčího bentického prostředí a hlubších vod, jelikož materiál je kombinací schránek hojně se objevujících ornamentovaných paleocopidů jako například rod Amphissites GIRTY 1910, které naznačují vodní prostředí s vyšší energií, rodů Acratia DELO 1930 a Bairdia M’COY 1844, které se mohou vyskytovat v obou prostředích a hladkostěnných trnitých forem, jako například rod Rectonaria GRÜNDEL 1961, typických pro durynský ekotyp.
Anotace anglicky
The study deals with taxonomy, tafonomy, paleoecology and biostratigraphy of ostracod fauna collected from the rocks of lower tournaisian of a profile from northeast part of Lesní quarry in Líšeň. Material is obtained by maceration of hemipelagic and calciturbidite limestones in 15% acetic acid and subsequent sieving through sieves and then studied under an optic microscope. Studied material suggests, that the environment in which it was present could be somewhere on the border of more shallow bentic environment and deeper waters, because the material is a combination of shells of abundant ornamented palaeocopids like for example the genus Amphissites GIRTY 1910, which indicate a water environment with higher energy, genera Acratia DELO 1930 and Bairdia M’COY 1844, which can occur in both environments and smooth surfaced spiny forms, like genus Rectonaria GRÜNDEL 1961, typical for thuringian ecotype.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:24