BULANDROVÁ, Amálie. Liturgické drama Ordo Prophetarum v kostele Notre Dame la Grande. In XXVIII. Letní škola klasických studií: „Rozumíš tomu, co čteš?“ (Sk 8,30). O překládání a vykládání Bible (Praha, 1.7 - 4. 7. 2020). 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Liturgické drama Ordo Prophetarum v kostele Notre Dame la Grande
Název anglicky Liturgical drama called "Ordo Prophetarum" at the church Notre Dame la Grande in Poitiers
Autoři BULANDROVÁ, Amálie.
Vydání XXVIII. Letní škola klasických studií: „Rozumíš tomu, co čteš?“ (Sk 8,30). O překládání a vykládání Bible (Praha, 1.7 - 4. 7. 2020), 2020.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Liturgické drama; Ordo Prophetarum; románská architektura; narativní vlys
Klíčová slova anglicky Liturgical drama; Ordo Prophetarum; Romanesque architecture; narrative frieze
Změnil Změnil: doc. MgA. David Drozd, Ph.D., učo 16452. Změněno: 21. 4. 2021 16:12.
Anotace
Přednáška vychází z ikonografické analýzy výzdoby románského kostela Notre Dame laGrande v Poitiers, konkrétně jeho skulpturálního vlysu na západním průčelí (1100 - 1130) a dochovaných fresek v presbytáři. Snahou přednášky je představit tento výtvarný program jako možné „scénografické řešení“ pro produkci liturgického dramatu „Ordo Prophetarum“ z 12. století. Zaměřím se přitom na otázky typu: Komu byla hypotetická divadelní produkce určena? Kdo ji mohl realizoval a za jakým účelem? Mohla dochovaná výzdoba fungovat jako připomínka konkrétní inscenace i dávno po jejím skončení?
Anotace anglicky
The lecture is based on the iconographic analysis of the Romanesque church Notre Dame la Grande in Poitiers, specifically of its sculptural frieze on the western façade (1100 - 1130) and the frescoes in the presbytery. The aim of the lecture is to present this visual program as a "scenographic setting" for the period production of the liturgical drama called "Ordo Prophetarum" from the 12th century. Thus, I will focus on questions such as: To whom was the hypothetical theatrical production intended? Who could have implemented it and for what purpose? Could the preserved decoration function as a reminder of a specific production long after its end?
Návaznosti
MUNI/A/1020/2019, interní kód MUNázev: Výzkum divadelní kultury v interdisciplinárních přesazích (Akronym: DIVKULT)
Investor: Masarykova univerzita, Výzkum divadelní kultury v interdisciplinárních přesazích, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 7. 2024 08:24