JUŘICA, Jan. Mukoaktivní léčiva jako podpůrná terapie zánětlivých onemocnění dýchacích cest. Farmakoterapeutická revue. Praha: Current Media, s.r.o., 2021, roč. 2021, č. 1, s. 1-6. ISSN 2533-6878.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mukoaktivní léčiva jako podpůrná terapie zánětlivých onemocnění dýchacích cest
Název česky Mukoaktivní léčiva jako podpůrná terapie zánětlivých onemocnění dýchacích cest
Název anglicky Mucoactive drugs as a supportive therapy for inflammatory diseases of the respiratory tract
Autoři JUŘICA, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Farmakoterapeutická revue, Praha, Current Media, s.r.o. 2021, 2533-6878.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30230 Other clinical medicine subjects
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00121083
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky mukoaktivní léčiva; zánět; SARSCoV2
Klíčová slova anglicky mucoactive drugs; inflammation; SARSCoV2
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 2. 6. 2021 10:08.
Anotace
Článek přináší farmakologický přehled mukoaktivních léčiv v souvislosti s jejich použitím u akutních i chronických zánětů dýchacích cest. Použití mukolytik u chronických zánětlivých onemocnění dýchacího systému se jeví jako bezpečné a přináší jednoznačný, i když mírný benefit. V souvislosti s aktuální epidemickou situací je více akcentováno použití mukolytik u akutních respiračních onemocnění, především u covidu‑19. Některé látky prokázaly in vitro, popř. in silico, potenciál bránit vstupu a množení viru SARSCoV2, nicméně spolehlivá klinická data prozatím nemáme k dispozici.
Anotace anglicky
The article provides a pharmacological overview of mucoactive drugs in connection with their use in acute and chronic airway inflammation. The use of mucolytics in chronic inflammatory diseases of the respiratory system appears to be safe and provides a clear, albeit moderate benefit. In connection with the current epidemiological situation, the use of mucolytics in acute respiratory diseases, especially COVID19, is more emphasized. Few drugs have been shown in vitro, or in silico some potential to inhibit SARSCoV2 entry and replication, however, reliable clinical data are not available so far.
Návaznosti
MUNI/A/1249/2020, interní kód MUNázev: Základní výzkum v oblasti farmakokinetiky, neurobiologie závislostí a aplikovaný výzkum v oblasti personalizované farmakoterapie v onkologii (Akronym: SV_Farmakologie2021)
Investor: Masarykova univerzita, Základní výzkum v oblasti farmakokinetiky, neurobiologie závislostí a aplikovaný výzkum v oblasti personalizované farmakoterapie v onkologii
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 14:44