JUŘICA, Jan a Marta PELCOVÁ. Stanovení hladiny psychofarmak metodou suché krevní skvrny- proveditelné v reálné praxi? In 63. ČESKO-SLOVENSKÁ VIRTUÁLNÍ PSYCHOFARMAKOLOGIKÁ KONFERENCE; Křižovatky v Psychofarmakologii. 2021. ISSN 1211-7579.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stanovení hladiny psychofarmak metodou suché krevní skvrny- proveditelné v reálné praxi?
Název česky Stanovení hladiny psychofarmak metodou suché krevní skvrny- proveditelné v reálné praxi?
Název anglicky Determination of psychoactive drugs in dried blood spots- is it feasible in clinical practice?
Autoři JUŘICA, Jan (203 Česká republika, garant, domácí) a Marta PELCOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 63. ČESKO-SLOVENSKÁ VIRTUÁLNÍ PSYCHOFARMAKOLOGIKÁ KONFERENCE; Křižovatky v Psychofarmakologii, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30230 Other clinical medicine subjects
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00121085
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1211-7579
Klíčová slova česky Olanzapin; desmethylolanzapin; analytické metody; CZECRIN
Klíčová slova anglicky Olanzapin; desmethylolanzapin; analytical methods; CZECRIN
Štítky Excelence Science, MU, RIV, user
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 8. 2. 2022 10:44.
Anotace
Úvod: Pokročilé analytické metody dnes jsou velmi specifické, citlivé a umožňují stanovit látky ve velmi nízkých koncentracích v nejrůznějších biologických matricích. Již delší dobu se jeví jako atraktivní aplikace těchto metod stanovení hladin léčiv v suché krevní skvrně. Praktickou proveditelnost však limituje řada faktorů (nízký objem vzorku (30-50 µl), vliv matrice (hematokrit, hemoglobin, erytrocyty). Podobně i interpretaci znesnadňuje nejasný vztah mezi koncentrací v kapilární krvi a koncentrací v plazmě. Metody: Provedli jsme optimalizaci analytických metod pro stanovení olanzapinu a jeho metabolitu desmethylolanzapinu (HPLC-UV= metoda A, HPLC-MS=metoda B). Vzorky lidské plazmy s přídavkem standardů byly extrahovány jednostupňovou extrakcí organickým rozpouštědlem, které bylo následně odpařeno proudem dusíku. Odparek byl rozpuštěn v mobilní fázi a dávkován do HPLC systému. Analyty byly separovány na reverzněfázové C18 koloně s částicemi s pevným jádrem a detekovány UV detekcí (metoda A), a pomocí hmotnostní spektrometrie (metoda B). Výsledky a diskuze: Byly vyvinuty 2 metody pro stanovení olanzapinu a jeho demethylovaného metabolitu v plazmě. Obě metody jsou použitelné pro klasické stanovení v plazmě, avšak pro stanovení léčiv v suché krevní skvrně, kde je množství biologického materiálu o řád nižší je metoda s UV detekcí nepoužitelná a metoda s detekcí hmotnostní spektrometrií je obtížně použitelná a metodu bude nutné dále modifikovat.
Anotace anglicky
Advanced analytical methods today are very specific, sensitive and make it possible to determine substances in very low concentrations in various biological matrices. For a long time now, the application of these methods for determining the levels of drugs in dry blood spots has seemed attractive. However, the practical feasibility is limited by a number of factors (low sample volume (30-50 µl), matrix influence (hematocrit, hemoglobin, erythrocytes). Similarly, interpretation is hampered by the unclear relationship between capillary blood and plasma concentrations.
Návaznosti
MUNI/G/1464/2018, interní kód MUNázev: Nové směry v bioanalytických přístupech pro personalizovanou farmakoterapii schizofrenie (Akronym: TDM olanzapinu v DBS)
Investor: Masarykova univerzita, Nové směry v bioanalytických přístupech pro personalizovanou farmakoterapii schizofrenie, INTERDISCIPLINARY - Mezioborové výzkumné projekty
90128, velká výzkumná infrastrukturaNázev: CZECRIN III
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 13:03