ŠMÍDOVÁ, Lucie, Alena ŽÁKOVSKÁ a Monika DUŠKOVÁ. Monitoring aktivity a pozitivity klíšťat Ixodes ricinus v lokalitě Brno-Pisárky v roce 2019. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Monitoring aktivity a pozitivity klíšťat Ixodes ricinus v lokalitě Brno-Pisárky v roce 2019
Název anglicky Monitoring the activity and positivity of ticks Ixodes ricinus in the locality Brno-Pisárky in 2019
Autoři ŠMÍDOVÁ, Lucie, Alena ŽÁKOVSKÁ a Monika DUŠKOVÁ.
Vydání 2020.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 10606 Microbiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky monitoring; klíšťata; mapování přítomnosti; pozitivita;
Klíčová slova anglicky monitoring; ticks; mapping occurence; positivity;
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 29. 4. 2021 19:07.
Anotace
Mapování výskytu klíšťat Ixodes ricinusa jejich promořenost spirochetami Borrelia burgdorferisensu lato na různých lokalitách je již dlouhodobě součástí výzkumu výzkumné skupiny paní doc. RNDr. Aleny Žákovské Ph.D. Lokalita v oblasti Brno -Pisárky je již dlouhodobým místem sběru a monitoringu klíšťat v Brně. Sběr vzorků byl prováděn metodou vlajkování byly také měřeny některé meteorologické parametry jako je teplota a vlhkost ovzduší pro stanovení závislosti počtu odchycených klíšťat na těchto parametrech. Nasbíráno bylo celkem 552 jedinců v různých stádiích. Kritickým měsícem byl vyhodnocen červen a to jak z hlediska nějvětšího počtu klíšťat za měsíc, tak z hlediska nejvyššího počtu klíšťat za jeden sběr. Byla prokázána závislost mězi počtem odchycených klíšťat a teplotou vjarních a podzimních měsících. Závislost na vlhkosti se podařit neprokázalo. Zjišťovaná pozitivita klíšťat na promořenost patogenem Bbsl u 295 jedinců činí 6,6%.
Anotace anglicky
Mapping the occurrence of Ixodes ricinusa ticks and their prevalence spirochetes Borrelia burgdorferisensu lato in various localities has long been a part of the research of the research group of Mrs. doc. RNDr. Alena Žákovské Ph.D. The locality in the Brno-Pisárky area has long been a place for collecting and monitoring ticks in Brno. Sampling was performed by the flag method and some meteorological parameters such as temperature and humidity were also measured to determine the dependence of the number of captured ticks on these parameters. A total of 552 individuals in various stages were collected. The critical month was evaluated in June, both in terms of the largest number of ticks per month and in terms of the highest number of ticks per collection. The dependence between the number of captured ticks and the temperature in the spring and autumn months was proved. Dependence on humidity has not been proven. The observed positivity of ticks for Bbs1 penetration in 295 individuals is 6.6%.
Návaznosti
MUNI/A/1397/2019, interní kód MUNázev: Podpora výzkumné činnosti studentů v oblasti fyziologie, vývojové biologie a imunologie živočichů 2020
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumné činnosti studentů v oblasti fyziologie, vývojové biologie a imunologie živočichů 2020, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 10:54