TAŠKOVÁ, Ivana. LURASIDON – ROZŠÍŘENÍ MOŽNOSTÍ LÉČBY SCHIZOFRENIE S DŮRAZEM NA KOGNITIVNÍ FUNKCE A KARDIOMETABOLICKÉ CÍLE. Remedia. Remedia s.r.o., 2020, roč. 2020, č. 4, s. 454-459. ISSN 0862-8947.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název LURASIDON – ROZŠÍŘENÍ MOŽNOSTÍ LÉČBY SCHIZOFRENIE S DŮRAZEM NA KOGNITIVNÍ FUNKCE A KARDIOMETABOLICKÉ CÍLE
Název česky LURASIDON – ROZŠÍŘENÍ MOŽNOSTÍ LÉČBY SCHIZOFRENIE S DŮRAZEM NA KOGNITIVNÍ FUNKCE A KARDIOMETABOLICKÉ CÍLE
Název anglicky LURASIDON – ADVANCED OPTIONS OF SCHIZOPHRENIA TREATMENT WITH EMPHASIS ON COGNITIVE FUNCTIONS AND CARDIOMETABOLIC OUTCOMES
Autoři TAŠKOVÁ, Ivana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Remedia, Remedia s.r.o. 2020, 0862-8947.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14160/20:00118185
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Klíčová slova česky schizofrenie - lurasidon - kognitivní funkce - metabolické riziko
Klíčová slova anglicky schizophrenia - lurasidone - cognitive functions - metabolic risk
Změnil Změnil: PharmDr. Karel Vašut, Ph.D., učo 245431. Změněno: 24. 2. 2021 12:08.
Anotace
Léčba schizofrenie by měla být komplexní. Základním kamenem farmakologické léčby jsou antipsychotika. Lurasidon je nejnovější antipsychotikum na českém trhu. Jedná se o látku ze skupiny SDA (serotoninových a dopaminových antagonistů) s velmi vysokou afinitou k 5-HT7 receptorům, s relativně vysokou afinitou k D2, 5-HT1A, 5-HT2A, alfa 2C a receptorům a s nízkou afinitou k alfa 1, H1 a M1 receptorům. Lurasidon je efektivní antipsychotikum s pozitivním vlivem na kognici, náladu a spánek a s malým rizikem vzniku nežádoucích účinků (nepatrný vliv na QTc interval, hladinu prolaktinu, hmotnost a metabolismus lipidů a glycidů a s relativně malým rizikem vzniku extrapyramidové symptomatiky). Zatímco se česká psychiatrie s touto molekulou teprve seznamuje, v zahraničí (zejm. v USA) je používána celé desetiletí, a proto máme již dostatek dat, která nám umožní vytipovat pacienty, kteří by mohli z léčby lurasidonem profitovat.
Anotace anglicky
Antipsychotics are the cornerstone of pharmacological treatment of schizophrenia. The newest antipsychotic on the Czech market is lurasidon. It is a substance (SDA, serotonin and dopamine antagonists) with a very high affinity for 5-HT7 receptors, with a relatively high affinity for D2, 5-HT1A, 5-HT2A and alfa 2C receptors and a low affinity for alfa 1, H1 and M1 receptors. Lurasidon is an effective antipsychotic with a positive effect on cognition, mood and sleep and with very good tolerability. Its benefit is low propensity to cause QTc prolongation and to elevate prolactin, almost no anticholinergic side effects and minimal metabolic risk as a consequence of its low affinity for H1 and 5HT2C receptors. While Czech psychiatry is just getting acquainted with this molecule, it has been used abroad already for a whole decade. To sum up, we are having nowadays enough data to identify patients who could benefit from lurasidone treatment.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 21:29