HORÁKOVÁ, Radka, Kristýna GÁBOVÁ a Peter TAVEL. Diagnostika a následná péče o dítě s vadou sluchu v raném věku: zkušenosti rodičů. Listy klinické logopedie. Praha: Asociace klinických logopedů ČR, 2020, roč. 4, č. 2, s. 84-91. ISSN 2570-6179. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.36833/lkl.2020.037.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Diagnostika a následná péče o dítě s vadou sluchu v raném věku: zkušenosti rodičů
Název anglicky Diagnostic process and subsequent care of children with early-age hearing impairment: parents´ experience
Autoři HORÁKOVÁ, Radka (203 Česká republika, domácí), Kristýna GÁBOVÁ (203 Česká republika) a Peter TAVEL (203 Česká republika, garant).
Vydání Listy klinické logopedie, Praha, Asociace klinických logopedů ČR, 2020, 2570-6179.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50302 Education, special
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/20:00118303
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.36833/lkl.2020.037
Klíčová slova anglicky hearing impairment; child at an early age; hearing screening; speech therapy; qualitative research; parents’ experience
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Radka Horáková, Ph.D., učo 22250. Změněno: 1. 4. 2021 09:41.
Anotace
Článek přibližuje, jak probíhá diagnostický proces a odhalení sluchového postižení u dětí v České republice. Charakterizována je následná péče, která má multidisciplinární charakter a jejímž cílem je zabezpečit významné oblasti v podobě včasné intervence, nastavení funkční komunikace s dítětem a zabezpečení kvalitní logopedické péče. Informace v textu jsou doplněny o zjištění z kvalitativního výzkumu, který analyzoval zkušenosti rodičů dětí s vadou sluchu a jehož výsledky budou publikovány na stránkách https://hovoryozdravi.cz/. Výzkum je realizován Institutem sociálního zdraví Univerzity Palackého v Olomouci a je součástí projektu „Podpora efektivnějšího využívání bezdrátových technologií dětmi se sluchovým postižením“ (financováno TA ČR). Pro účely tohoto článku bylo vybráno 20 rozhovorů s rodiči, v nichž jsme se v rámci našich analýz zaměřili na faktory ovlivňující péči a výchovu dítěte v raném věku z pohledu rodičů, a témata, která by mohla doplnit informace užitečné pro praxi klinické logopedie.
Anotace anglicky
The article introduces the process of obtaining a diagnosis and hearing screening of young children in the Czech Republic. The subsequent care has been described as multidisciplinary, with its main goals being early intervention, initiation of functional communication with the child and providing the child with professional Speech Therapy training. The submitted text includes the qualitative research outcomes that analyse the experience of parents of children with hearing loss. These outcomes will be published on the website https://hovoryozdravi.cz/. The research has been carried out by the Olomouc University Social Health Institute and also forms part of the “Promoting the effective use of assistive devices by children with hearing impairments” project (financially supported by TA ČR). Within our research, 20 interviews with parents were selected for the purpose of this article, in which focused on the factors influencing the care and parenting at an early age from the parents’ perspective. In addition, topics are described that we found helpful in complementing the common clinical practice of Speech Therapy.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:11