KRIŽO, Viktor. Humanistické aspekty inkluzívneho vzdelávania. Psychológia a patopsychológia dieťaťa. Bratislava: Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie, 2021, roč. 55, č. 1, s. 104-114. ISSN 0555-5574.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Humanistické aspekty inkluzívneho vzdelávania
Název anglicky Humanistic aspects of inclusive education
Autoři KRIŽO, Viktor.
Vydání Psychológia a patopsychológia dieťaťa. Bratislava, Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie, 2021, 0555-5574.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky Škola, inkluzívne vzdelávanie, potreby, reflexia, demokracia, participácia.
Klíčová slova anglicky School, inclusive education, needs, reflection, democracy, participation.
Změnil Změnil: PaedDr. Mgr. Bc. Viktor Križo, Ph.D., učo 445802. Změněno: 14. 3. 2021 22:56.
Anotace
Článok chce prispieť k novému pohľadu na dimenzie inkluzívneho vzdelávania. Prináša nielen posun od integrácie k inklúzii, ale poskytuje humanistickú perspektívnu inkluzívnej pedagogiky a psychológie cez koncept demokracie, participácie, podpory potrieb každého človeka v školskom prostredí a to nielen v zameraní na dieťa. Upozorňuje na potrebu posunu vzdelávania od napĺňania nižších D-potrieb smerom k rastovým B-potrebám, od moci nad druhými k moci s druhými. Dopĺňa ľudsko-právny kontext inklúzie o teóriu humanistickej psychológie a praktické skúsenosti autora v dlhoročnej praxi učiteľa na základnej škole.
Anotace anglicky
The article wants to contribute to a new perspective on the dimensions of inclusive education. It not only brings a shift from integration to inclusion, but provides a humanistic perspective of inclusive pedagogy and psychology through the concept of democracy, participation, support for the needs of each person in the school environment, not only in focusing on the child. It draws attention to the need to shift education from meeting lower D-needs towards growth B-needs, from power over others to power with others. It complements the human rights context of inclusion with the theory of humanistic psychology and the author's practical experience in the long-term practice of a primary school teacher.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 07:16