2020
Application of nanotechnology based-biosensors in analysis of wine compounds and control of wine quality and safety: A critical review
HOSNEDLOVA, B., J. SOCHOR, M. BARON, G. BJORKLUND, René KIZEK et. al.Základní údaje
Originální název
Application of nanotechnology based-biosensors in analysis of wine compounds and control of wine quality and safety: A critical review
Autoři
HOSNEDLOVA, B. (garant), J. SOCHOR, M. BARON, G. BJORKLUND a René KIZEK (203 Česká republika, domácí)
Vydání
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION, PHILADELPHIA, TAYLOR & FRANCIS INC, 2020, 1040-8398
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 11.176
Kód RIV
RIV/00216224:14160/20:00118453
Organizační jednotka
Farmaceutická fakulta
UT WoS
000501114200001
Klíčová slova anglicky
Biosensor; enology; nanomaterials; nanoparticles; polyphenols; quality; safety; wine
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 3. 2021 18:04, Mgr. Hana Hurtová
Anotace
V originále
Nanotechnology is one of the most promising future technologies for the food industry. Some of its applications have already been introduced in analytical techniques and food packaging technologies. This review summarizes existing knowledge about the implementation of nanotechnology in wine laboratory procedures. The focus is mainly on recent advancements in the design and development of nanomaterial-based sensors for wine compounds analysis and assessing wine safety. Nanotechnological approaches could be useful in the wine production process, to simplify wine analysis methods, and to improve the quality and safety of the final product.