J 2020

Application of nanotechnology based-biosensors in analysis of wine compounds and control of wine quality and safety: A critical review

HOSNEDLOVA, B., J. SOCHOR, M. BARON, G. BJORKLUND, René KIZEK et. al.

Základní údaje

Originální název

Application of nanotechnology based-biosensors in analysis of wine compounds and control of wine quality and safety: A critical review

Autoři

HOSNEDLOVA, B. (garant), J. SOCHOR, M. BARON, G. BJORKLUND a René KIZEK (203 Česká republika, domácí)

Vydání

CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION, PHILADELPHIA, TAYLOR & FRANCIS INC, 2020, 1040-8398

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30104 Pharmacology and pharmacy

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 11.176

Kód RIV

RIV/00216224:14160/20:00118453

Organizační jednotka

Farmaceutická fakulta

UT WoS

000501114200001

Klíčová slova anglicky

Biosensor; enology; nanomaterials; nanoparticles; polyphenols; quality; safety; wine

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 3. 2021 18:04, Mgr. Hana Hurtová

Anotace

V originále

Nanotechnology is one of the most promising future technologies for the food industry. Some of its applications have already been introduced in analytical techniques and food packaging technologies. This review summarizes existing knowledge about the implementation of nanotechnology in wine laboratory procedures. The focus is mainly on recent advancements in the design and development of nanomaterial-based sensors for wine compounds analysis and assessing wine safety. Nanotechnological approaches could be useful in the wine production process, to simplify wine analysis methods, and to improve the quality and safety of the final product.