ČERNA, Lucie, Zuzana BAĎO, Petra ŠALAMÚNOVÁ, Karel ŠMEJKAL, Jaroslav HANUŠ a Jan HOŠEK. Protizánětlivý potenciál kompozitů kvasinkových glukanových částic a geranylovaného flavonoidu diplakonu. Česká a slovenská farmacie. Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2020, roč. 2020, č. 69, s. 130-136. ISSN 1210-7816.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Protizánětlivý potenciál kompozitů kvasinkových glukanových částic a geranylovaného flavonoidu diplakonu
Název česky Protizánětlivý potenciál kompozitů kvasinkových glukanových částic a geranylovaného flavonoidu diplakonu
Název anglicky Anti-inflammatory potential of composites of yeast glucan particles and geranylated flavonoid diplacone
Autoři ČERNA, Lucie (203 Česká republika, domácí), Zuzana BAĎO (703 Slovensko, domácí), Petra ŠALAMÚNOVÁ, Karel ŠMEJKAL (203 Česká republika, domácí), Jaroslav HANUŠ a Jan HOŠEK (203 Česká republika).
Vydání Česká a slovenská farmacie, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2020, 1210-7816.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL URL
Kód RIV RIV/00216224:14160/20:00118478
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Klíčová slova česky AP-1; Diplacone; Encapsulation; Glucan particles; Inflammation; NF-kB
Klíčová slova anglicky AP-1; Diplacone; Encapsulation; Glucan particles; Inflammation; NF-kB
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Ing. Jiří Václavík, Ph.D., učo 245430. Změněno: 6. 4. 2021 12:44.
Anotace
Geranylovaný flavanon diplakon je látka izolovaná z Paulownia tomentosa (Thunb.) Steud. (Paulowniaceae) vykazující protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a také vysokou lipofilitu a nízkou rozpustnost ve vodě. Jako modelová molekula byl proto použit k inkorporaci do glukanových částic (GP) s cílem zvýšit jeho potenciální biodostupnost. GP jsou v principu duté schránky připravené čištěním kvasinek Saccharomyces cerevisiae pro získání buněčné stěny, obsahující převážně Beta -(1->3)/Beta-(1->6) glukan. Cílem práce je porovnat antiflogistické působení kompozitů diplakonu a glukanového nosiče s působením samotné látky, samotných glukanových částic a fyzické směsi čistých glukanových částic s čistým diplakonem. Na buněčné linii odvozené z lidských leukemických monocytů THP1-XBlueTM-MD2-CD14 byla simulována zánětlivá reakce stimulací buněk lipopolysacharidem (LPS) z Escherichia coli. Kompozity GP a diplakonu signifikantně snížily aktivitu prozánětlivých transkripčních faktorů nukleárního faktoru kB (NF-kB) a aktivátorového proteinu 1 (AP-1) v porovnání s čistou látkou.
Anotace anglicky
Geranylated flavanone diplacone is a flavanone isolated from Paulownia tomentosa (Thunb.) Steud. (Paulowniaceae) with anti-inflammatory and antioxidant properties, nevertheless showing high lipophilicity and low solubility in water. Diplacone was therefore used as a model molecule for incorporation into glucan particles (GPs). GPs are prepared by intensive washing of yeast (Saccharomyces cerevisiae) leading to hollow shells consisting of Beta-(1->3)/Beta-(1->6) glucan mainly. The aim of this study was to compare anti-inflammatory potential of GPs-diplacone composites with the compound itself, GPs themselves and the physical mixture of GPs and diplacone. The cell line THP1-XBlue™-MD2-CD14 derived from human leukemic monocytes was stimulated with lipopolysaccharide (LPS) from Escherichia coli to trigger inflammatory reaction. The composites of GPs with diplacone significantly decreased the activity of pro-inflammatory transcription factors nuclear factor kB (NF-kB) and activator protein 1 (AP-1).
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 21:30