SASÍNEK, Filip, Alena BERKOVÁ, Petr VLČEK, Tamara VYSTRČILOVÁ a Vladimír ČERVEŇÁK. Význam digitálního vyšetření anorekta při hemoroidálním onemocnění. Medicína pro praxi. Olomouc: Solen, s. r. o., 2021, roč. 18, č. 1, s. 8-12. ISSN 1214-8687.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Význam digitálního vyšetření anorekta při hemoroidálním onemocnění
Název česky Význam digitálního vyšetření anorekta při hemoroidálním onemocnění
Název anglicky Importance of digital rectal exam inhemorrhoidal disease
Autoři SASÍNEK, Filip (203 Česká republika, domácí), Alena BERKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Petr VLČEK (203 Česká republika, domácí), Tamara VYSTRČILOVÁ (703 Slovensko, domácí) a Vladimír ČERVEŇÁK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Medicína pro praxi, Olomouc, Solen, s. r. o. 2021, 1214-8687.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30212 Surgery
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00121381
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky vyšetření per rektum; kolorektální karcinom; hemoroidy; prevence
Klíčová slova anglicky digital rectal exam; colorectal carcinoma; haemorrhoidal disease; prevention
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 21. 4. 2022 14:29.
Anotace
Hemoroidální onemocnění je velmi časté. U dospělé populace se vyskytuje až v 60 %. Velmi často je toto onemocnění léčeno bez předchozího došetření, a tak může dojít k přehlédnutí závažnější diagnózy, jakou je kolorektální karcinom, který se řadí na přední příčky výskytu maligních onemocnění v České republice. I přes zavedená screeningová opatření je stále velká část pacientů s kolorektálním karcinomem diagnostikována až v pokročilém stadiu. Mnohdy jsou obtíže, které pacienta donutí k návštěvě praktického lékaře, zaměňovány za méně závažnou diagnózu, jakou jsou právě hemoroidy. Komplexní klinické vyšetření pacienta s důrazem na konkrétní symptomy je nutným základem ke správnému určení konečné diagnózy. Stejně tak jako je při bolestech v krku běžnou praxí inspekce dutiny ústní, tak je při výskytu bolestí či krvácení z konečníku nutné provedení vyšetření per rektum. Toto rychlé a dostupné vyšetření může praktického lékaře velmi snadno nasměrovat tím správným diagnostickým směrem.
Anotace anglicky
Haemorrhoidal disease is quite common condition. It occurs among up to 60 % of adult population. Too often is this condition treated without proper diagnostics thus leading to misdiagnosis and overlooking more serious medical condition such as colorectal carcinoma. In Czech Republic, colorectal carcinoma is listed on top ranks in incidence of malignant oncological diseases. Despite established screening programme there is still big portion of patients that are diagnosed in advanced stage. Complex clinical examination with emphasis on specific symptoms is a key element for determining the final diagnosis. As is inspection of oral cavity standard clinical procedure in sore throat diagnostics, so should be digital rectal exam standard in diagnostics of perirectal pain or bleeding from anal cavity. This quick and available examination can very easily point any general practitioner to the right diagnostic direction.
VytisknoutZobrazeno: 26. 7. 2024 03:27