ŠVAJDOVÁ, Michaela, Pavol DUBINSKÝ, Pavel ŠLAMPA a Tomáš KAZDA. Současné možnosti reiradiace nádorů hlavy a krku. Onkologie. Olomouc: Solen s.r.o., 2021, roč. 15, č. 2, s. 58-62. ISSN 1802-4475.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Současné možnosti reiradiace nádorů hlavy a krku
Název česky Současné možnosti reiradiace nádorů hlavy a krku
Název anglicky Current options of re-irradiation in head and neck cancer
Autoři ŠVAJDOVÁ, Michaela (703 Slovensko, garant, domácí), Pavol DUBINSKÝ (703 Slovensko), Pavel ŠLAMPA (203 Česká republika) a Tomáš KAZDA (203 Česká republika).
Vydání Onkologie, Olomouc, Solen s.r.o. 2021, 1802-4475.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30204 Oncology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00121527
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky reiradiace; nádory hlavy a krku; recidiva; toxicita; zevní radioterapie; brachyterapie
Klíčová slova anglicky re-irradiation; head and neck cancer; recurrence; toxicity; external beam radiotherapy; brachytherapy
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 29. 4. 2022 08:10.
Anotace
Recidivující zhoubné nádory hlavy a krku jsou terapeutickou výzvou pro celý multidisciplinární tým specialistů, krční chirurgy, klinické a radiační onkology, nutriční specialisty i pro psychology. Terapeutické možnosti jsou v této klinické situaci častokrát významně omezeny a je nutné je vzájemně kombinovat k dosažení optimálních léčebných výsledků, čímž stoupá i riziko kumulativní toxicity spojené s terapií. Při pozorné selekci pacientů představují záchranná chirurgická léčba a reiradiace terapeutické intervence s kurativním potenciálem. Reiradiace je ale dlouhodobě spojena s vysokým rizikem závažné toxicity, která významně neklesá ani v éře technik moderní konformní radioterapie. Cílem tohoto přehledového edukačního článku je shrnutí základních poznatků o konkrétních technikách reiradiace zevním zářením, nebo brachyterapií a o doporučené dávce a frakcionaci. Článek přináší základní informaci o očekávaném riziku toxicity a její typickém profilu, který je charakteristický pro jednotlivé techniky ozařování.
Anotace anglicky
Recurrent head and neck malignancies represent a therapeutic challenge for the entire multidisciplinary team of specialists; head and neck surgeons, medical and radiation oncologists as well as nutritionists and psychologists. Treatment options in this clinical scenario are often strictly limited and it is necessary to combine them in order to achieve optimal treatment results, albeit with an undoubtedly increased risk of cumulative toxicity associated with the therapy. With a careful patient selection, salvage surgery and re-irradiation both represent therapeutic interventions with curative potential. However, re-irradiation has long been associated with a considerable risk of severe treatment-related toxicity without a significant decline even in the era of modern techniques of conformal radiotherapy. The aim of this review is to introduce and summarize basic information related to the indication of a particular technique of external beam re-irradiation or brachytherapy and the recommended dose and fractionation. The article provides basic information about the expected risk of toxicity and a distinct toxicity profile which is unique for every technique of re-irradiation.
VytisknoutZobrazeno: 28. 7. 2024 08:19