J 2021

Prognostické markery přežívání u pacientů s duktálním adenokarcinomem pankreatu

EID, Michal, Štěpán TUČEK a Lumír KUNOVSKÝ

Základní údaje

Originální název

Prognostické markery přežívání u pacientů s duktálním adenokarcinomem pankreatu

Název anglicky

Prognostic markers for survival in patients with pancreatic ductal adenocarcinoma.

Autoři

EID, Michal (203 Česká republika, garant, domácí), Štěpán TUČEK (203 Česká republika, domácí) a Lumír KUNOVSKÝ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Onkologická Revue, Current Media, s.r.o. 2021, 2464-7195

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30204 Oncology

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14110/21:00121735

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova česky

karcinom pankreatu; prognóza; markery; mikroRNA

Klíčová slova anglicky

pancreatic cancer; prognosis; markers; microRNA

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 28. 4. 2022 13:39, Mgr. Tereza Miškechová

Anotace

V originále

Incidence duktálního adenokarcinomu pankreatu (pancreatic ductal adenocarcinoma, PDAC) se zvyšuje a mortalita je stále vysoká. Již bylo dokázáno, že PDAC není jen jednou chorobou, ale jde o velmi heterogenní malignitu. Navzdory prohlubujícímu se poznání nebyl v posledních 30 letech zaznamenán zásadní průlom v terapii, který by vedl k dlouhodobému přežívání. Výjimkou je intenzivní režim s tripletem cytostatik - 5-fluorouracil, oxaliplatina a irinotekan (FOLFIRINOX), který v adjuvanci dosahuje mediánu celkového přežívání 54,4 měsíce a mediánu doby bez relapsu choroby 21,6 měsíce. Je však třeba poznamenat, že ve studii PRODIGE 24 byla přísná vstupní kritéria a populace byla výrazně selektována. V reálné praxi není tento intenzivní režim vhodný pro všechny. Nicméně existuje subpopulace pacientů, kteří s diagnózou PDAC přežívají dlouhou dobu. Již nyní jsou známé klinické ukazatele, které vstupně mohou napomoci odhadnout prognózu pacienta. Vedle nich byly recentně popsány i prognostické faktory na molekulární úrovni a zřejmě budou hrát v budoucnu významnou roli. V článku se zaměřujeme na klinické, histopatologické a molekulární prognostické faktory, které mohou být užitečné v prognostické stratifikaci.

Anglicky

The incidence of pancreatic ductal adenocarcinoma (PDAC) is increasing and mortality is still high. It has already been shown that PDAC is not a single disease but a very heterogeneous malignancy. Despite increasing knowledge, no major breakthrough in therapy has been observed in the last 30 years that would lead to long-term survival. An exception is an intensive regimen with a triplet of cytostatics - 5-fluorouracil, oxaliplatin and irinotecan (FOLFIRINOX), which in adjuvant therapy achieves a median overall survival of 54.4 months and a median relapse-free survival of 21.6 months. However, it should be noted that in the PRODIGE 24 study, the entry criteria were strict and the population was heavily selected. In real practice, this intensive regimen is not suitable for all. However, there is a subpopulation of patients who survive for a long time with a diagnosis of PDAC. Clinical markers are already known that can help to estimate the prognosis of the patient at baseline. In addition to these, prognostic factors at the molecular level have recently been described and are likely to play an important role in the future. In this article, we focus on clinical, histopathological and molecular prognostic factors that may be useful in prognostic stratification.

Návaznosti

MUNI/A/1595/2020, interní kód MU
Název: Nové přístupy ve výzkumu, diagnostice a terapii hematologických malignit VIII (Akronym: VýDiTeHeMa VIII)
Investor: Masarykova univerzita, Nové přístupy ve výzkumu, diagnostice a terapii hematologických malignit VIII