DOHNAL, Josef a Jevgenij Nikolajevič FILIPPOV. Smech, krik i slezy v «Žizni Čeloveka» L. Andrejeva: emocional’nyj diskurs v chudožestvennom tekste. In Matycina, M. S. INTERLINGUA – 2021. Sbornik naučnych trudov Meždunarodnoj naučno-praktičeskoj konferencii. 18-19 maja 2021 g., g. Lipeck, Rossija. 1. vyd. Lipeck: Lipeckij gosudarstvennyj techničeskij universitet, 2021, s. 268-274. ISBN 978-5-00175-074-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Smech, krik i slezy v «Žizni Čeloveka» L. Andrejeva: emocional’nyj diskurs v chudožestvennom tekste
Název česky Smích, křik a slzy v "Životě Člověka" od L. Andrejeva: emocionální diskurs v uměleckém textu
Název anglicky Laughter, Scream and Tears in L. Andreev’s “The Life of a Man”: emotional discourse in a literary text
Autoři DOHNAL, Josef (203 Česká republika, garant, domácí) a Jevgenij Nikolajevič FILIPPOV (643 Rusko).
Vydání 1. vyd. Lipeck, INTERLINGUA – 2021. Sbornik naučnych trudov Meždunarodnoj naučno-praktičeskoj konferencii. 18-19 maja 2021 g., g. Lipeck, Rossija, od s. 268-274, 7 s. 2021.
Nakladatel Lipeckij gosudarstvennyj techničeskij universitet
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Rusko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00121849
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-5-00175-074-1
Klíčová slova česky Leonid Andrejev; Život Člověka; emocionální diskurs; expresionismus; kultura smíchu; drama
Klíčová slova anglicky Leonid Andreev; The Life of a Man; emotional discourse; expressionism; laughter culture; dramaturgy
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Pilch, Ph.D., učo 216028. Změněno: 16. 1. 2022 12:55.
Anotace
Stat’ja posvjaščena analizu èmocional’nogo diskursa v p’jese «Žizn’ Čeloveka» Leonida Andrejeva. Rassmotreny osnovnyje osobennosti voploščenija v chudožestvennom tekste takich èmocional’nych sostojanij, kak smech, krik i slezy. Dlja každogo iz ètich sostojanij byli opredeleny semantičeskije i funkcional’nyje varianty ich realizacii v tekste. Vyjavleny motivy odinočestva, smerti, otčajanija, stracha, igrajuščije važnuju rol’ v ponimanii dannogo diskursa. V stat’je akcentirujetsja vnimanije na ontologičeskoj suščnosti smecha, krika i slez. Eto pozvolilo opredelit’ mesto emocional’nogo diskursa v filosofsko-estetičeskoj koncepcii avtora.
Anotace česky
Článek se věnuje analýze emocionálního diskurzu ve hře „Život Člověka“ Leonida Andrejeva. V uměleckém textu jsou zvažovány hlavní zvláštnosti takových citových stavů jako smích, pláč a slzy. Pro každý z těchto stavů byly definovány sémantické a funkční varianty jejich realizace v textu. Jsou zkoumány motivy samoty, smrti, zoufalství, strachu, které hrají důležitou roli v chápání tohoto diskurzu. Článek se zaměřuje na ontologickou podstatu smíchu, křiku a slz. To umožnilo definovat místo citového diskursu v autorově filozofické a estetické koncepci.
Anotace anglicky
The article is devoted to the analysis of emotional discourse in the play “The Life of a Man” by Leonid Andreev. The main features of the embodiment of such emotional states as laughter, screaming and tears in a literary text are considered. Semantic and functional variants of their implementation on the text were determined for each of these states. The motives of loneliness, death, despair, fear, which play an important role in the understanding of this discourse, are revealed. The article focuses on the ontological essence of laughter, screaming and tears. This allowed us to determine the place of emotional discourse in the philosophical and aesthetic concept of the author.
Návaznosti
MUNI/A/1331/2020, interní kód MUNázev: Mezislovanské kulturní a literární vazby
Investor: Masarykova univerzita, Mezislovanské kulturní a literární vazby
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 12:44