2021
Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče?
DANĚK, Petr a Petr JEHLIČKAZákladní údaje
Originální název
Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče?
Název anglicky
Self-provisioning and sharing as spaces of care?
Autoři
DANĚK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Petr JEHLIČKA (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Výroční konference České sociologické společnosti 2021, 2021
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Konferenční abstrakt
Obor
50704 Environmental sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14310/21:00119040
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky
food gardening; sharing; spaces of care; quiet sustainability
Změněno: 3. 7. 2021 12:43, RNDr. Petr Daněk, Ph.D.
V originále
Domácí pěstování a sdílení potravin bývá někdy konceptualizováno jako relikt předkapitalistické minulosti nebo jako strategie vyrovnávání se s nedostatkem. Taková konceptualizace je příčinou jeho marginalizace vedle dominantního moderního prostoru produkce a zásobování potravinami, vytvářeného tržními vztahy, racionálního, efektivního, a reprezentovaného tak, že s pomocí pokročilých technologií dokáže zajistit obživu společnosti. V příspěvku vycházíme z alternativní konceptualizace domácího pěstování jako (poststrukturalistických) prostorů jídla, které jsou utvářeny morálními vztahy zodpovědného využití existujících zdrojů, zodpovědného chování k lidem v okolí a k ekosystému. Hlavním cílem příspěvku je zmapovat motivace vedoucí k samozásobitelství a prozkoumat každodenní praktiky zahrádkářů z pohledu teze, zda toto chování lze považovat za projev péče o svěřené zdroje, sociální okolí i ekosystém. Vedlejším cílem je porovnat motivace a každodenní praktiky samozásobitelů v České republice a Rakousku a také tradičních a „nových samozásobitelů“, tedy těch, kdo se v uplynulých deseti letech z hlediska struktury spotřeby potravin v domácnosti přesouvali z moderního prostoru produkce potravin do morálních a subjektivních prostorů jídla. Zdrojem dat jsou rozhovory se zahrádkáři a výsledky dvou reprezentativních průzkumů, realizovaných v roce 2020 v českých a rakouských domácnostech, které pěstují potraviny (N=1858). Výsledky ukazují, že v rozporu s představou dominance moderního tržního prostoru zásobování potravinami zůstává pěstování potravin a s ním spojené praktiky důležitou součástí života velké části společnosti, a to i mezi vzdělanými středními vrstvami v relativně bohatých společnostech jako je Česká republika a Rakousko. Proměna konceptualizace domácího pěstování vytváří předpoklad pro zmírnění negativních dopadů kapitalistické produkce potravin, pro posílení důvěry a sociálních vazeb, pro zvýšení resilience společnosti a pro zlepšení stavu ekosystému.
Anglicky
Alternative conceptualization of domestic food production is presented, interpreting home food gardens as spaces of care, created by moral and material networks of responsible management of accessible resources and responsible behaviour towards local society and local ecosystem.
Návaznosti
GA19-10694S, projekt VaV |
|