Detailed Information on Publication Record
2021
Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče?
DANĚK, Petr and Petr JEHLIČKABasic information
Original name
Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče?
Name (in English)
Self-provisioning and sharing as spaces of care?
Authors
DANĚK, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Petr JEHLIČKA (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
Výroční konference České sociologické společnosti 2021, 2021
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Konferenční abstrakt
Field of Study
50704 Environmental sciences
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
RIV identification code
RIV/00216224:14310/21:00119040
Organization unit
Faculty of Science
Keywords in English
food gardening; sharing; spaces of care; quiet sustainability
Změněno: 3/7/2021 12:43, RNDr. Petr Daněk, Ph.D.
V originále
Domácí pěstování a sdílení potravin bývá někdy konceptualizováno jako relikt předkapitalistické minulosti nebo jako strategie vyrovnávání se s nedostatkem. Taková konceptualizace je příčinou jeho marginalizace vedle dominantního moderního prostoru produkce a zásobování potravinami, vytvářeného tržními vztahy, racionálního, efektivního, a reprezentovaného tak, že s pomocí pokročilých technologií dokáže zajistit obživu společnosti. V příspěvku vycházíme z alternativní konceptualizace domácího pěstování jako (poststrukturalistických) prostorů jídla, které jsou utvářeny morálními vztahy zodpovědného využití existujících zdrojů, zodpovědného chování k lidem v okolí a k ekosystému. Hlavním cílem příspěvku je zmapovat motivace vedoucí k samozásobitelství a prozkoumat každodenní praktiky zahrádkářů z pohledu teze, zda toto chování lze považovat za projev péče o svěřené zdroje, sociální okolí i ekosystém. Vedlejším cílem je porovnat motivace a každodenní praktiky samozásobitelů v České republice a Rakousku a také tradičních a „nových samozásobitelů“, tedy těch, kdo se v uplynulých deseti letech z hlediska struktury spotřeby potravin v domácnosti přesouvali z moderního prostoru produkce potravin do morálních a subjektivních prostorů jídla. Zdrojem dat jsou rozhovory se zahrádkáři a výsledky dvou reprezentativních průzkumů, realizovaných v roce 2020 v českých a rakouských domácnostech, které pěstují potraviny (N=1858). Výsledky ukazují, že v rozporu s představou dominance moderního tržního prostoru zásobování potravinami zůstává pěstování potravin a s ním spojené praktiky důležitou součástí života velké části společnosti, a to i mezi vzdělanými středními vrstvami v relativně bohatých společnostech jako je Česká republika a Rakousko. Proměna konceptualizace domácího pěstování vytváří předpoklad pro zmírnění negativních dopadů kapitalistické produkce potravin, pro posílení důvěry a sociálních vazeb, pro zvýšení resilience společnosti a pro zlepšení stavu ekosystému.
In English
Alternative conceptualization of domestic food production is presented, interpreting home food gardens as spaces of care, created by moral and material networks of responsible management of accessible resources and responsible behaviour towards local society and local ecosystem.
Links
GA19-10694S, research and development project |
|